Украйна е закупила от Германия още 2876 противотанкови гранатомета Matador

Първо са доставени 2300 единици, а след това още 576

Снимка: архив

Снимка: архив

Украинското правителство е закупило със собствени средства още 2876 противотанкови гранатомета от типа RGW 90 Matador от германския отбранителен концерн DND. Това съобщи в неделя вестник Welt am Sonntag, позовавайки се на източници от кабинета на министрите на Украйна.

Според вестника поръчката е направена на два транша. Първо са доставени 2300 единици, а след това още 576.

Според украински източници гранатометите вече са предадени на Киев. Обикновено за това е необходимо да се подаде заявление до Федералния съвет за сигурност на Германия, в който влизат ключови министри, и до Федералната служба за икономика и контрол на износа, след което да се получи одобрението на Федералния съвет за сигурност. Както отбелязва изданието, дирекцията не коментира информацията.

Във вторник германското правителство за първи път публикува списък на оръжията, предадени на Украйна, и план за по-нататъшни доставки, който включва 30 самоходни системи за противовъздушна отбрана Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни установки тип Mars, 22 камиона и 80 пикапа. От своя страна украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 21 юни, че страната му е получила от Германия самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000./БГНЕС