Украйна съобщи за удар по чеченски батальон край Херсон, САЩ изпратиха нови ПВО системи

снимка: Дневник

снимка: Дневник

ад 40 са загиналите бойци, двеста - ранени при удар по чеченски батальон в Южна Украйна, обяви ръководителят на Херсонската областна военна администрация Серхий Хлан.
Според армията жертвите при удара по училище, заемано от батальона в село Каири в анексираната от Русия Херсонска област, са 30 души.

Информацията за загиналите чеченци се появиха още в понеделник в канали в "Телеграм". "Медуза" отбелязва, че коментарите на чеченския лидер Рамзан Кадиров за заличаване на украински градове дойдоха малко след появата на тези съобщения, но той не споменава подобни събития, пише "Дневник".

Междувременно от Съединените щати дойде новината, че Украйна е получила първите системи за противовъздушна отбрана NASAMS, за които се говореше още през лятото (и които украински представители увериха, че са пристигнали).

"Доставихме две системи NASAMS преди две седмици. Днес ги инсталират в Украйна", каза в интервю за Си Ен Би Си изпълнителният директор на производителя Raytheon Грег Хейс. Той бе попитан защо САЩ изпращат само NASAMS, а не произвежданите от същата компания по-далекобойни "Пейтриът". По думите му тези системи могат да свалят всичко в небето от дронове, балистични ракети.

Решението за "Пейтриът" е на САЩ, но продължава да е тема на текущи дискусии и компанията е готова да реагира, ако администрацията на Байдън вземе решения. Основното притеснение е "Пейтриът" да не бъде използвана срещу руска територия. "Краткосрочно ще са NASAMS, дългосрочно може да са "Пейтриът", подготвени сме да доставим каквото ни инструктира правителството."

Придобиването на NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) може да е важно за защитата на Украйна. Освен за сваляне на вертолети, самолети и крилати ракети тези зенитно-ракетни системи може да помогнат срещу иранските дронове, от които, според Киев, Москва е поръчала още стотици. Дроновете бяха част от мащабната атака срещу украинската енергийна инфраструктура и редица градове в средата на октомври.