Отколешна е традицията на днешния ден – света Варвара или още Женска коледа, да се приготвят обредни храни за здраве и благополучие. Но най-тачена на трапезата е варената царевица със захар и орехи.
Рецептата е съвсем проста:
Добре е да накиснете за няколко часа царевицата, преди да я сложите да се вари.
За да стане по-вкусна я сварете с няколко супени лъжици захар на кристали. Към нея може да прибавите по няколко зърна стар васул, леща, жито – да наварява берекета в къщата.
Когато царевицата се разпука, значи че вече е готова.
Разсипете я в малки купички, поръсете със захар на кристали и леко запечени и счукани орехи.
Предците ни са вярвали, че който хапне поне лъжичка от царевицата на Варвара – ще бъде здрав и жизнерадостен през годината.