На света Варвара хапнете царевица за здраве и берекет

Отколешна е традицията на днешния ден – света Варвара или още Женска коледа, да се приготвят обредни храни за здраве и благополучие. Но най-тачена на трапезата е варената царевица със захар и орехи.

Рецептата е съвсем проста:

Добре е да накиснете за няколко часа царевицата, преди да я сложите да се вари.

За да стане по-вкусна я сварете с няколко супени лъжици захар на кристали. Към нея може да прибавите по няколко зърна стар васул, леща, жито – да наварява берекета в къщата.

Когато царевицата се разпука, значи че вече е готова.

Разсипете я в малки купички, поръсете със захар на кристали и леко запечени и счукани орехи.

Предците ни са вярвали, че който хапне поне лъжичка от царевицата на Варвара – ще бъде здрав и жизнерадостен през годината.