В началото на шестата Ковид вълна сме, в момента циркулират над 200 вируса

Новите варианти обаче нямат нищо общо с варината от Ухан, заяви инфекционистът проф. Георги Попов

Проф. Георги Попов

Проф. Георги Попов

В момента сме в началото на шестата Ковид вълна. Забелязва се увеличение на амбулаторно болните и хоспитализираните болни, но това е нормално, защото есента настъпи, каза по NOVA NEWS инфекционистът проф. Георги Попов, който коментира новите варианти на коронавируса и грипа. 

"В момента има над 200 вируса, които циркулират. Грипни вируси, коронавируси, субварианти на Омикрон. Тези нови варианти нямат нищо общо с варината от Ухан. При тях е характерно, че са доста заразни, но и протичат много бързо. Хората с наднормено тегло и страстните пушачи може да изкарат малко по-тежко новите варианти. При децата също преминава леко, но там лошото е, че те заразяват останалите деца в детската градина и училищата. Моята препоръка е всички, които имат хронични заболявания, да се пазят, да избягват събирания на хора и да носят маски. Като цяло карантина не е необходима за тези варианти на коронавируса.  Българските лекари се справиха променливо с Ковид вълната. В началото беше трудно, но постепенно нещата се нормализираха", добави той. 

"Грипният вирус циркулира целогодишно. Вече имаме регистрирани болни с грип. Не се очаква нещо кой знае колко различно от предишните грипни вируси. Очаквам средно-тежко прекарване на тазгодишния грип. При него общата отпадналост е по-изразена отколкото при Ковид. Има разлика при симптомите на грипа и Ковид. Грипът настъпва по-рязко, с ясно изразена отпадналост, но и отминава по-бързо. Трябва да има едно усещане дали сме се заразили с грип или Ковид. Категорично подкрепям ваксинирането срещу грип и е-рецептите за антибиотик, защото така е навсякъде по света. По този начин ще намалим антибиотичната зависимост", обяви проф. Попов.