Вълка прибрал в лична сметка 46 милиона от ББР, купил яхта за над 1 милион евро

Румен Гайтански

Румен Гайтански

Румен Гайтански – Юнг, известен като Вълка, е получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата “Био Майнинг” след като по сметката й влизат 103.5 милиона лева от необслужван кредит от Българската банка за развитие (ББР). Над един милион лева са платени за луксозна моторна яхта, показват банкови разпечатки. Оказва се, че гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с Главболгарстрой за доставка на строителни материали. Това пише в свое разследване на BIRD.

Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка. Това е и един от няколкото големи съмнителни кредити от ББР, раздадени по времето, когато тя беше управлявана от Стоян Мавродиев. За него се разбра от служебния министър на икономиката Кирил Петков през 2021 година. 

Хронологията на събитията показва, че ББР отпуска милиони са за новосъздадената фирма “Роудуей Кънстракшън” АД. С парите тя иска да придобие 90% от акциите на “Пътстройинженеринг” АД, които се държат от “Био Майнинг” АД с основен акционер Румен Гайтански – Вълка. 

Гаранция по кредита става договор с “Главболгарстрой” за доставка на жп баласт от 02.07.2018 г. Както отбелязва Капитал, този договор с “Главболгарстрой” е ключов, за да се оценят активите на фирмата. При цена 35 лв. на тон и минимум 70 хил. тона месечно до 2028 г., с клауза “вземай и плащай”, той гарантира на компанията 2.45 млн. лв. месечен приход, поне на хартия. Стъпвайки на този договор, външният оценител “Адванс експертни оценки” оценява “Пътстройинженеринг” на 130 млн. лв. 

Година по-късно, на 17.06.2019 г., ББР подписва договора за кредит с “Роудуей Кънстръкшан”, като договорът с “Главболгарстрой” е заложен като бъдещ приход. Плащанията по него от страна на “Главболгарстрой” е трябвало да постъпват в сметката на “Пътстройинженеринг” АД в ББР. 

Договор обаче няма. Той е прекратен от страните “Главболгарстрой” и “Пътстройинженеринг” на 10.07.2018 г., само няколко дни след сключването му. Но е представен в ББР като гаранция за плащането много месеци след като е прекратен.

Идва кризата с COVID-19 и “Роудуей Кънстръкшан” се възползва от облекченията, за да не си плаща вноските по заема. Чак през декември 2021 г. банката разбира, че плащания по този заем няма да има, защото… няма договор. Научавайки за това мошеничество, бившето ръководство на ББР подава сигнал за престъпление в последните дни на 2021 г. 

Какъв е пътят на парите и как се стига до закупуването на скъпата яхта от Румен Гайтански- Вълка - четете в разследването на  BIRD.