В София и Варна свикват протести срещу екстрадирането на украинеца Дмитро Трофимчук в Беларус

Той има само украинско гражданство, екстрадицията би застрашила живота му

Дмитро Трофимчук със семейството си

Дмитро Трофимчук със семейството си

Протести срещу екстрадирането на украинеца Дмитро Трофимчук се подготвят в София и във Варна на 27 ноември, неделя. Това съобщиха организаторите на събитието от форума „За свободна Русия“, обединяващ представители на руската опозиция у нас.  
И двата протеста започват в 14:00 ч.

Трофимчук беше задържан на 19 ноември по искане на Република Беларус, при влизане в България през ГКПП Дунав мост.

 „На 21 ноември Окръжният съд в град Русе реши да задържи Дмитро, като игнорира наличието на три непълнолетни деца и тежко болна съпруга - Виктория Трофимчук. Беларус обяви Дмитро за издирване чрез Интерпол поради икономически причини. Дмитро никога не е бил привличан под съдебна отговорност, нито осъждан.“ – подчертават организаторите.

След избухването на войната, заедно със семейството си, Дмитро Трофимчук се посвещава на доброволческа дейност и събира помощи за Украйна в страните от Европейския съюз. През цялото това време той пътува свободно в ЕС и не е имал никакви проблеми с правоохранителните органи.

Дмитро има само украинско гражданство и не притежава гражданство на никоя друга държава.

Напомняме, Беларус, която е съюзник на кремълския режим във войната му срещу Украйна, е обект на критики от международната общност за системно погазване на човешките права. Ако българският съд реши Дмитро да бъде предаден на беларуските власти, животът му ще бъде застрашен.