Явор Божанков: Има кръгове и план, които тласкат България към президентска република

Явор Божанков

Явор Божанков

“Продължаваме промяната“ изразиха следната теза - те били изненадани кой предложил кандидатурата за председателя на НС, а те участваха в този председателски съвет с двама представители. Би трябвало да се информират един-друг надлежно какви решения са взети и да не бъдат така изненадани в зала.“

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на NovaNews във връзка с избора на Вежди Рашидов за председател на парламента.
Според него в тази ситуация последното нещо, което им трябва, са атаки между политически партии и то доскорошни партньори.

„Нямам съмнение, че колегите не го правят нарочно, но това налива гориво в идеята за разграждане на парламентарния модел. Има кръгове в България и план, който върви в посока еднолична власт и президентска република, което смятам, че е най-лошият сценарий за страната ни“, категоричен е той.

По думите му от ПП също сигнализират за опасна вълна от популизъм, която идва от партии като “Възраждане“.

Нинова заяви, че ако до дни този парламент не започне да работи, от една страна държавата ще е без бюджет през зимата, а от друга страна отиваме на избори - това означава директно еднолична власт на служебен кабинет, коментира още Божанков и допълни: „Тук чуваме тези и от близкото обкръжение на президента, че единственият изход е президентска република.

Депутатът припомни за инициираната от БСП среща за рамката на бюджета, за да не се превърне той в предизборно наддаване и вълна от популизъм. Това ще бъде опасно за държавата, защото може да ни вкара в дефицит и разходи, които ще плащат след нас поколения българи. Затова не трябва да бъде допуснато, категоричен е той.

„Ние сме заявили, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, потвърди позицията на БСП Божанков и аргументира как ще действат социалистите: 

„Не мога да се съглася с това обявяване на коалиции, защото утре ще има други гласувания, по които партиите ще гласуват заедно, например ГЕРБ с “Продължаваме промяната“ за износ на оръжия. Абсурдно е някой да излиза и на база това да обявява коалиции“, обясни Божанков.

По думите му Асен Василев не е бил прав да обявява някаква коалиция на хартиената бюлетина и даде пример с гласуване преди година на ДПС и “Демократична България“ за вдигане лимита за гласуване в чужбина извън ЕС: „Преценили са, че така ще вземат повече гласове. Тоест партиите следват някаква своя политика и не може на всяко едно гласуване някой да обявява коалиция“, посочи социалистът.

Божанков сподели, че в това Народно събрание БСП има вече внесени няколко законопроекта и един от тях касае право на избор на избирателя - дали да гласува с машина или с хартия. Другите касаят данъчни облекчения за работещи семейства и повишаване на минималната заплата на 850 лева.