24 Ноември, 2024

Защо да ядем диня

Защо да ядем диня

В някои части на света, особено в САЩ, 3 август се почита като Денят на динята.

Тя произхожда от Южна Африка, а в Америките е пренесена около XVI в.

Динята е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. Кората ѝ също е ядлива.

Според книгата на рекордите на Гинес най-голямата диня в света е огледана от американеца Крис Кент от Тенеси през 2013 г. и тежи близо 159 кг.

Динята е особено полезен в най-различни аспекти.

Тя съдържа 91,5% вода и е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци.

Динята е богата на ликопен – антиоксидант, който помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система. Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки.

Твърди се, че динята намалява високото кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от инфаркт. Само едно парче диня на ден намалява лошия холестерол и предотвратява развитието на сърдечни заболявания, твърдят учени.

Освен за ядене, динята става и за пиене – или като сок от диня, или дори в алкохолен коктейл.

(Vesti.bg)

Сподели:

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).

Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот

Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция