5 Декември, 2025

Да си приготвим животворен тоник у дома: Квас от червено цвекло

Да си приготвим животворен тоник у дома: Квас от червено цвекло

Родом от Русия, квасът днес става все по-популярен по целия свят – и нищо чудно! Червеното цвекло е един от най-заредените с полезни вещества зеленчуци, а след като мине процеса на млечно-кисела ферментация, резултатът е истински животворен тоник за организма, с безспорни здравословни ползи.

Какво ни дава квасът от червено цвекло

Полезни ензими, пробиотични бактерии и много повече витамини и антиоксиданти, в сравнение със суровото цвекло. Редовната консумация на ферментирали храни се грижи за здравето на храносмилателната система, баланса на чревната флора и стимулира имунната система. А в допълнение, червеното цвекло има способността да прочиства и тонизира кръвта и черния дроб.

Как да приготвим квас от червено цвекло

Процесът на ферментация стартира с взаимодействието между солта, която добавяме, и захарите, които се съдържат в цвеклото.

Най-простият начин за направата на квас изисква само червено цвекло, морска сол, филтрирана или преварена вода и подходящ съд.

За 1-литров буркан използваме 1-2 средно големи глави цвекло и 1-2 супени лъжици сол (стандартната пропорция е 30 г сол на литър вода).

Нарязваме цвеклото на кубчета (не го стържем на ренде, тъй като това ще го накара да ферментира прекалено бързо, и в резултат ще започне да се отделя алкохол, вместо млечна киселина) и разтваряме солта във водата.

Слагаме кубчетата цвекло в стъклена купа, заливаме ги със соления разтвор до пълното им покриване, а за да сме сигурни, че няма да изплуват над водата, ги затискаме с чиния, върху която слагаме нещо тежко, така че да стои плътно притисната.

Важно е парчетата цвекло да са под вода през цялото време.

Оставяме съда някъде на топло в кухнята и започваме да чакаме – процесът на ферментация отнема между 2 и 7 дни, в зависимост от температурата в помещението, ако е много топло, 2-3 дни са достатъчни.

Добре е веднъж на ден да проверяваме как върви процесът – ако на повърхността се формира бяла пяна, я отстраняваме с лъжица. Когато квасът е готов, го прецеждаме в чист буркан и съхраняваме в хладилник.

Как да консумираме кваса от червено цвекло

Квасът трябва да има солен, земен вкус и аромат, подобно на цвеклото. Пие се по едно малко шотче два пъти дневно, за да си набавим необходимите пробиотици и витамини. Освен това може да го използваме и като съставка в дресинги за салати или да го добавим към супи.

https://farmhopping.com
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза