Родом от Русия, квасът днес става все по-популярен по целия свят – и нищо чудно! Червеното цвекло е един от най-заредените с полезни вещества зеленчуци, а след като мине процеса на млечно-кисела ферментация, резултатът е истински животворен тоник за организма, с безспорни здравословни ползи.
Какво ни дава квасът от червено цвекло
Полезни ензими, пробиотични бактерии и много повече витамини и антиоксиданти, в сравнение със суровото цвекло. Редовната консумация на ферментирали храни се грижи за здравето на храносмилателната система, баланса на чревната флора и стимулира имунната система. А в допълнение, червеното цвекло има способността да прочиства и тонизира кръвта и черния дроб.
Как да приготвим квас от червено цвекло
Процесът на ферментация стартира с взаимодействието между солта, която добавяме, и захарите, които се съдържат в цвеклото.
Най-простият начин за направата на квас изисква само червено цвекло, морска сол, филтрирана или преварена вода и подходящ съд.
За 1-литров буркан използваме 1-2 средно големи глави цвекло и 1-2 супени лъжици сол (стандартната пропорция е 30 г сол на литър вода).
Нарязваме цвеклото на кубчета (не го стържем на ренде, тъй като това ще го накара да ферментира прекалено бързо, и в резултат ще започне да се отделя алкохол, вместо млечна киселина) и разтваряме солта във водата.
Слагаме кубчетата цвекло в стъклена купа, заливаме ги със соления разтвор до пълното им покриване, а за да сме сигурни, че няма да изплуват над водата, ги затискаме с чиния, върху която слагаме нещо тежко, така че да стои плътно притисната.
Важно е парчетата цвекло да са под вода през цялото време.
Оставяме съда някъде на топло в кухнята и започваме да чакаме – процесът на ферментация отнема между 2 и 7 дни, в зависимост от температурата в помещението, ако е много топло, 2-3 дни са достатъчни.
Добре е веднъж на ден да проверяваме как върви процесът – ако на повърхността се формира бяла пяна, я отстраняваме с лъжица. Когато квасът е готов, го прецеждаме в чист буркан и съхраняваме в хладилник.
Как да консумираме кваса от червено цвекло
Квасът трябва да има солен, земен вкус и аромат, подобно на цвеклото. Пие се по едно малко шотче два пъти дневно, за да си набавим необходимите пробиотици и витамини. Освен това може да го използваме и като съставка в дресинги за салати или да го добавим към супи.
https://farmhopping.com
Следете с Фактор
Свят
Писториус: Нахлуването на Путин в Украйна отдавна не е само регионална война
- 12:03, 24 Ноември, 2024
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене