Първи вариант
Продукти:
500 гр. филе от скумрия, 1 к.ч. мазнина, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. вода, 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Преди да се е размразило напълно, филето се поръсва с черен пипер и сол и се оставя да престои половин час, след което се потапя в размитото с водата и олиото доматено пюре и се пече върху силно загрята скара.
Поднася се с резенчета лимон и салата от варени картофи.
Втори вариантПродукти:
2 (800 г) едри скумрии
4 с. л. олио
2 с. л. оцет
сол и смлян черен пипер на вкус
лимон
Приготвяне:
• За рецептата “Скумрия на скара” скумриите се почистват.
• Отстраняват се главите, перките и се измиват.
• Разрязват се на две по дължина и се почистват.
• За рецептата “Скумрия на скара” се приготвя марината : олиото се разбърква с оцета до еднородна смес.
• Маринатата се овкусява със сол и черен пипер и се разбърква още един път.
• С приготвената марината скумриите се поливат и оставят да престоят 60 минути в хладилник.
• Скарата се нагорещява добре и маринованите риби скумрии се пекат от двете страни до златист цвят.
• Готовите скумрии на скара се поднасят с резени лимон и гарнитура по желание.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.