16 Декември, 2025

Една страхотна идея за къпана баница

Една страхотна идея за къпана баница

Всички българи сме почитатели на баниците, затова ви предлагаме една страхотна идея за къпана баница.

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно
3 яйца
5 с.л. вода
щипка сол

200 г сирене фета
1 яйце
шепа листа магданоз
0.5 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. масло

За тестото за корите сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете трите яйца. Добавете водата и с пръсти започнете да разбърквате продуктите в кладенчето. Добавете щипка сол и продължете смесването на яйцата, водата и брашното, докато получите меко тесто. Не месете тестото, а само леко го потупвайте. Поставете го в набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 30 минути.

В купа натрошете сирене по ваш избор /краве, овче, фета, смес от сирене и извара/ и добавете яйцето. Разбъркайте, като натрошавате и сиренето. Добавете листата магданоз и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и разбъркайте.

Разтопете маслото.

Оформете тестото на руло върху набрашнен плот. Нарежете го на 8 еднакви части. Оформете всяко парче тесто на топка между дланите си. Довършете въртенето на топчето върху плота.  Подредете топчетата върху кухненска кърпа, като ги поръсвате с брашно и ги завивате в нея. Разточете всяко топче на тънка кора. Редете ги в голям съд, като помежду им поставяте малко парче намаслена хартия за печене, за да не залепват.

Намажете с масло кръгла тава. Постелете една кора на дъното й. В плитък съд налейте гореща вода. В друг съд сипете студена вода. Щом водата заври, пуснете една разточена кора в нея за около 1.5 минута. Веднага я прехвърлете в купата със студена вода за секунда. Изстискайте я и я постелете върху вече разстланата и намазана с разтопено масло кора. Постъпете по същия начин с още две кори, като мажете всяка предишна с разтопено масло.

Изсипете пълнежа върху корите. След това върху него разстелете останалите четири "къпани", като между тях мажете с разтопено масло. Най-отгоре сипете останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса, до златисто.

https://www.zajenata.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза