Остров Мадейра – наричат го още цветната градина на Португалия и скритото бижу на Атлантическия океан. Благословена земя, с уникална природа, в която се редуват изумителни гледки, древни гори и величествени водопади.
Но Мадейра е и вълшебно място, където може да се насладите на вкусна и питателна храна. Менюто, което ви предлага местната кухня, е изключително разнообразно, а всяко едно ястие – е истинско изкушение. Но сред най- популярните както за местните жители, така и за туристите, предлагано като предястие в традиционните мадейрански ресторанти е
"Lapas Grelhadas" – печени лапаси
Лапасите са вид морски мекотели (Patella vulgata), които се срещат по скалистите брегове на Мадейра. Те се пекат на грил с масло, чесън и лимон, а понякога се добавя и мадейранско вино. Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото задължително се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия.
В България може би няма да се намерят тези редки морски дарове, а искате да опитате този специалитет – тогава може да замените лапасите с миди Сен Жак (перлите на френската кухня), които със своята деликатна и ароматна месеста част по нищо не им отстъпват.
Необходими продукти:
• 500 г лапаси (или миди Сен Жак)
• 3-4 скилидки чесън, ситно нарязан
• 50 г краве масло
• 1 супена лъжица зехтин
• 1 лимон (нарязан на четвъртинки)
• 50 мл мадейранско вино (или сухо бяло вино)
• Щипка морска сол
• Щипка прясно смлян черен пипер
• Пресен магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресни лапаси, ги измийте добре под течаща вода, за да отстраниш пясъка и замърсяванията. Ако са миди Сен Жак, махнете кораловата част (ако има) и ги подсуши.
В малък съд разтопете маслото, добавете чесъна и зехтина, и запържете за кратко, докато чесънът пусне аромата си, но без да загаря. Добавете виното (избрано по ваш вкус) и оставете да къкри 1-2 минути.
След това гриловайте почистените лапаси или миди Сен Жак, като предварително загреете скарата, грил тигана или барбекюто до средно висока температура. Постави лапасите с черупките надолу и ги запечи за 1-2 минути, докато пуснат малко сок. Ако гриловате миди Сен Жек – за предпочитане е да използвате грил тиган, за да може да запазите соса от мидите.
След това с четка или лъжица разпределете чесновото масло върху лапасите или мидите Сен Жак, поръсете със сол и пипер, и запечете за още 1-2 минути, докато станат златисти.
Предястието се сервира топло в подходящо голямо плоско блюдо, поръсено по желание със ситно нарязан магданоз и украсено с резени лимон. Може да го поднесете и така, както в Мадейра - в големи мидени черупки с препечен хляб, който да топите в ароматния сос.
Чаша охладено бяло вино ще подсили аромата и вкуса на предястието, от което ще изпитате истинска наслада.
Още от Магии в кухнята
Телешки дробени със синдермьо
Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу