28 Март, 2025
/

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

снимка: Faktor.bg

Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия

Остров Мадейра – наричат го още цветната градина на Португалия и скритото бижу на  Атлантическия океан. Благословена земя, с уникална природа, в която се редуват изумителни гледки, древни гори и величествени водопади.

Но Мадейра е и вълшебно място, където може да се насладите на вкусна и питателна храна. Менюто, което ви предлага местната кухня, е изключително разнообразно, а всяко едно ястие – е истинско изкушение. Но сред най- популярните както за местните жители, така и за туристите, предлагано като предястие в традиционните мадейрански ресторанти е

 "Lapas Grelhadas"печени лапаси 

Лапасите са вид морски мекотели (Patella vulgata), които се срещат по скалистите брегове на Мадейра. Те се пекат на грил с масло, чесън и лимон, а понякога се добавя и мадейранско вино. Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото задължително се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия.

В България може би няма да се намерят тези редки морски дарове, а искате да опитате този специалитет – тогава може да замените лапасите с миди Сен Жак (перлите на френската кухня), които със своята деликатна и ароматна месеста част по нищо не им отстъпват.  

Необходими продукти:

      500 г лапаси (или миди Сен Жак)

      3-4 скилидки чесън, ситно нарязан

      50 г краве масло

      1 супена лъжица зехтин

      1 лимон (нарязан на четвъртинки)

      50 мл мадейранско вино (или сухо бяло вино)

      Щипка морска сол

      Щипка прясно смлян черен пипер

      Пресен магданоз (по желание)

 Начин на приготвяне:

Ако използвате пресни лапаси, ги измийте добре под течаща вода, за да отстраниш пясъка и замърсяванията. Ако са миди Сен Жак, махнете кораловата част (ако има) и ги подсуши.

В малък съд разтопете маслото, добавете чесъна и зехтина, и запържете за кратко, докато чесънът пусне аромата си, но без да загаря. Добавете виното (избрано по ваш вкус) и оставете да къкри 1-2 минути. 

След това гриловайте почистените лапаси или миди Сен Жак, като предварително загреете скарата, грил тигана или барбекюто до средно висока температура. Постави лапасите с черупките надолу и ги запечи за 1-2 минути, докато пуснат малко сок. Ако гриловате миди Сен Жек – за предпочитане е да използвате грил тиган, за да може да запазите соса от мидите.

След това с четка или лъжица разпределете чесновото масло върху лапасите или мидите Сен Жак, поръсете със сол и пипер, и запечете за още 1-2 минути, докато станат златисти.

Предястието се сервира топло в подходящо голямо плоско блюдо, поръсено по желание със ситно нарязан магданоз и украсено с резени лимон. Може да го поднесете и така, както в Мадейра - в големи мидени черупки  с препечен хляб, който да топите в ароматния сос.

Чаша охладено бяло вино ще подсили аромата и вкуса на предястието, от което ще изпитате истинска наслада.

Сподели:
Телешки дробени със синдермьо

Телешки дробени със синдермьо

Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно

Панирана щука с пролетна салата

Панирана щука с пролетна салата

Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню  

Вретено с дроб

Вретено с дроб

Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу