5 Декември, 2025
/

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

"Lapas Grelhadas" от слънчева Мадейра

снимка: Faktor.bg

Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото по традиция се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия

Остров Мадейра – наричат го още цветната градина на Португалия и скритото бижу на  Атлантическия океан. Благословена земя, с уникална природа, в която се редуват изумителни гледки, древни гори и величествени водопади.

Но Мадейра е и вълшебно място, където може да се насладите на вкусна и питателна храна. Менюто, което ви предлага местната кухня, е изключително разнообразно, а всяко едно ястие – е истинско изкушение. Но сред най- популярните както за местните жители, така и за туристите, предлагано като предястие в традиционните мадейрански ресторанти е

 "Lapas Grelhadas"печени лапаси 

Лапасите са вид морски мекотели (Patella vulgata), които се срещат по скалистите брегове на Мадейра. Те се пекат на грил с масло, чесън и лимон, а понякога се добавя и мадейранско вино. Предястието е не просто необичайно и вкусно, но и изключително атрактивно за очите, защото задължително се поднася в мидени черупки, в комбинация с препечен хляб и леко газирана пончá (Poncha) – местен коктейл с мед, лимон и местна ракия.

В България може би няма да се намерят тези редки морски дарове, а искате да опитате този специалитет – тогава може да замените лапасите с миди Сен Жак (перлите на френската кухня), които със своята деликатна и ароматна месеста част по нищо не им отстъпват.  

Необходими продукти:

      500 г лапаси (или миди Сен Жак)

      3-4 скилидки чесън, ситно нарязан

      50 г краве масло

      1 супена лъжица зехтин

      1 лимон (нарязан на четвъртинки)

      50 мл мадейранско вино (или сухо бяло вино)

      Щипка морска сол

      Щипка прясно смлян черен пипер

      Пресен магданоз (по желание)

 Начин на приготвяне:

Ако използвате пресни лапаси, ги измийте добре под течаща вода, за да отстраниш пясъка и замърсяванията. Ако са миди Сен Жак, махнете кораловата част (ако има) и ги подсуши.

В малък съд разтопете маслото, добавете чесъна и зехтина, и запържете за кратко, докато чесънът пусне аромата си, но без да загаря. Добавете виното (избрано по ваш вкус) и оставете да къкри 1-2 минути. 

След това гриловайте почистените лапаси или миди Сен Жак, като предварително загреете скарата, грил тигана или барбекюто до средно висока температура. Постави лапасите с черупките надолу и ги запечи за 1-2 минути, докато пуснат малко сок. Ако гриловате миди Сен Жек – за предпочитане е да използвате грил тиган, за да може да запазите соса от мидите.

След това с четка или лъжица разпределете чесновото масло върху лапасите или мидите Сен Жак, поръсете със сол и пипер, и запечете за още 1-2 минути, докато станат златисти.

Предястието се сервира топло в подходящо голямо плоско блюдо, поръсено по желание със ситно нарязан магданоз и украсено с резени лимон. Може да го поднесете и така, както в Мадейра - в големи мидени черупки  с препечен хляб, който да топите в ароматния сос.

Чаша охладено бяло вино ще подсили аромата и вкуса на предястието, от което ще изпитате истинска наслада.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.