5 Декември, 2025
/

Летен ордьовър - изкушение за гастрономите

Летен ордьовър - изкушение за гастрономите

снимка: Faktor.bg

Той може да бъде поднесен и като предястие

Необходим продукти:

8-10 броя пресни скариди
1 б. сушени домати в зехтин
2 бр. авокадо
50 гр орехи
50 гр суров шамфъстък
лютив сос (няколко капки за аромат)
1 лимон
сол

Начин на приготвяне:


Сгответе първо обелените пресни скариди, като ги хвърлите за няколко минути на загрят тиган, за да добият златист цвят. Подредете в подходяща чиния (за предпочитане продълговата).

След това пригответе двете разядки.

С помощта на пасатор пригответе пастата от сушен домат, ядките от орехи и шамфъстък, овкусени с малко от зехтина на доматчетата.

Разядката с авокада се приготвя още по-лесно. Изчистете авокадото от кората и костилката. Смачкайте го добре с вилица, като прибавите към него  сол (на вкус) и сока на един лимон. Капнете няколко капки лютив сос, за да направите вкуса на авокадото леко пикантен (това е пожелателно, а не задължително).

Двете разядки оформете като топки (може да си помогнете с лъжица за сладолед) и ги аранжирайте по ваше желание до пресните скариди.

Украсете ордьовъра с резенчета лимон и стръкчета пресен магданоз или друга подправка, каквато обичате. 

Поднесете ордьовъра с лека, добре охладена напитка – по ваш избор. 

С брускети или препечени филийски ордьовърът е истинско изкушение за гастрономите.

 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.