5 Декември, 2025
/

Летни пеперуди – хрупкави тиквички с млечен сос

Летни пеперуди – хрупкави тиквички с млечен сос

Панираните тиквички винаги носят част от вкуса на лятото, а формата им на пеперуди добавя закачлив визуален ефект на ястието, което би изкушило всеки ценител на вкусната храна

Тази рецепта може да бъде както лесно и вкусно предястие с бира, така и елегантно мезе с чаша охладено вино в горещите летни вечери. А с няколко дребни „трикове“ - може да запазите тиквичките хрупкави и ароматни, подходящи за лек и непретенциозен обяд

За да ги приготви, ще ви е нужен минималистичен списък с продукти:

  • 2-3 тиквички
  • 200 грама пермезан (Parmigiano Reggiano)
  • 6 яйца
  • олио
  • сол
  • черен пипер/ риган
  • Чесън на прах
  • магданоз/копър

За соса:

  • кофичка кисело мляко
  • 1 лимон/лайм
  • малко мед (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте добре тиквичките, разполовете ги и всяка една от половините нарежете на ленти, като оформите нещо като пеперуди. Оставете ги върху гевгир за известно време, за да се изцеди течността в тях. След това леко ги осолете и след 10-15 мин. подсушете с кухненска хартия.

През това време настържете пермезана и го прибавете към яйцата, които предварително сте разбили с малко сол като за заливка. За да стане по-ароматна сместа може да добавите малко чесън на прах, черен пипер или риган, които чудесно пасват на тиквичките. Разбъркайте всичко добре, така че да получите гладка смес, без да се опитвате да разтопите в нея пермезана.

След това загрейте в широк тиган олиото до 180 градуса. Панирайте всяка една от пеперудите в яйчената смес ( за да станат по-хрупкави може първо да ги оваляте в малко брашно) и ги поставете в загрятото олио. Първите 1-2 минути ги пържете на тази температура (за да не прегори сиренето), а след това на по-слаб огън докато добият златист цвят и от двете страни.

Подредете тиквичките като криле, разперени по диагонал в голяма плоска чинията, сякаш наистина са кацнали пеперуди. Използвайте пресни листа от маруля, бейби спанак или рукола като основа. А като цветен акцент добавете цветчета от ядливи цветя (напр. латинка, теменужка) или резени репичка за свежест и контраст.

Поднесете летните пеперуди с фин млечен сос, който ще добави още вкусове към ястието. Той се приготвя много лесно. Нужни са ви само кофичка кисело мляко, сокът на един лимон, малко морска сол и ситно нарязан копър. Той подхожда много на тиквичките, защото ги прави по-леки и приятни за хапване.

По желание може да приготвите и друг вид сос. Вместо лимон, добавете в млякото настъргана кората и сока от един лайм и малко мед. Така ще получите лек и балансиран сладко - кисел сос, който ще направи летните пеперуди още по-вкусни и ароматни.

За да бъде удоволствието пълно – поднесете ястието с чаша студена бира или охладено бяло вино.

Добър апетит!

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.