28 Ноември, 2024

Дори италианските майстори, които имат босилека за цар на подправките, не го слагат на месо

Дори италианските майстори, които имат босилека за цар на подправките, не го слагат на месо

Вярно, че в Италия го слагат почти на всичко, но първо - не го смесват с други подправки, и второ, това не означава, че отива на нашата национална кухня. И все пак босилекът върви най-много на зеленчукови ястия - на прочутата италианска салата капрезе с домати и моцарела или на испанската доматена супа гаспачо. Класическа добавка е и към паста и пици.

Важно е също да се знае, че пресните листа имат съвсем друг аромат от сушените - миришат малко на кумарин (бяло кристално вещество с аромат, подобен на ванилията - б.а.), затова е за препоръчване босилекът да се съхранява пресен, дълбоко замразен или увит във влажна хартия в хладилник.

Друг е ароматът му и ако листото е смляно. Затова за салати е добре да се използват пресни листа, а не да се пасират за прочутото италианско песто.

Босилекът се комбинира отлично с балсамов оцет и зехтин в пресни салати, с риган, каперси и маслини. Но дори италианските майстори, които го имат за цар на подправките, не го слагат на месо. За тази цел поръсват с риган. 

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.