18 Декември, 2025

Еньовденска топеница

Еньовденска топеница

снимка: recepti.gotvach.bg (Гергана Цветанова)

Една традиционна рецепта, за да почувствате магията на днешния празник

Днес е Еньовден – празник, в който се почита лятното слънцестоене. Старо поверие е, че този ден билките имат лечебна и магическа сила. За да почувствате истинската магия на празника, може да си приготвите разядка с билки по традиционна рецепта

Необходими продукти:  

15-16 бр. опечени чушки
1 кг изцедено кисело мляко
250 г сирене
4 бр. твърдо сварени яйца
5-6 скилидки чесън
1/3 ч.ч. олио
5-6 цветчета от билката синя жлъчка, известна още като цикория

Начин на приготвяне:

Опечените чушки се нарязват на малки парченца. Към киселото мляко се прибавят чушките, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета яйца и счукания чесън.
Олиото се добавя на тънка струйка.

Топеницата се изсипва в голяма чиния и се поръсва с цветчетата от цикория.

Много подходяща е като предястие или като заместител на салата. Може да поднесете с пърленка със зехтин или със сухарчета.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза