Заедно с нарастването на населението расте и нуждата от повече хранителни продукти, включително и растителни масла. През последните десет години в света нараства производството и употребата на основните видове растителни масла – палмово, соево, рапично и слънчогледово.
Палмовото масло е добре изучено и не е забранено в нито една страна. Но има огромно количество публикации за неговата вреда. Основните въпроси са: 1. Усвоява ли се толкова добре, както другите масла? 2. Вреди ли на сърдечно-съдовата система? 3. Вредно ли е да се добавя в детските храни?
Източник на палмовото масло е маслената палма. Нейната родина се намира във влажните тропици на Западна и Централна Африка, но най-голямото производство е в Малайзия и Индонезия. Плодът на маслената палма е костилка с размер на слива, заобиколена от сочен влакнест околоплодник, който е основният източник за получаване на палмово масло. В костилката се намира мека семка, от която също извличат масло, но то се употребява по-малко.
Около 80% от маслото се употребява за храна – за пържене, за салата, в хранителната промишленост го прибавят в сладолед, шоколад, чипс, тестени и сладкарски изделия, замразени полуготови или готови продукти. Останалото количество масло се прибавя в козметични и миещи препарати, паста за зъби, за производство на биотопливо и за най-разнообразни технически цели. Европейският съюз употребява около 10% от световното производство.
Палмовото масло има репутацията на „опасна и трудноусвояема” мазнина, защото „не се смила, тъй като неговата температура на топене е по-висока от тази на тялото”. Почти всички останали храни не се топят при температурите в стомаха, но това не пречи консумирани в умерени количества благополучно да се смелят. Както и всяка друга мазнина палмовото масло се смила с помощта на ензима липаза в червата, който го разкъсва на съставните му части и така то се всмуква в кръвта. Този ензим не е специфичен и се справя с всякакви мазнини, независимо от произхода им и температурата на топенето им.
Температура на топене на рафинирани масла, предназначени за хранителната промишленост
Палмово масло | 33 – 39 |
Какаово масло | 22 – 29 |
Краве масло | 32 – 35 |
Млечни мазнини | 27 – 37 |
По съдържание на полезните полиненаситени мастни киселини то е с предимство пред кравето масло и какаовото масло. При практически равно енергийно съдържание, по количество на витамин Е то отстъпва само на слънчогледовото. Палмовото масло за разлика от маргарините не съдържа транс-мастни киселини. То е полутвърдо и няма нужда да се подлага на процес на хидрогениране, при който могат да се образуват транс-изомери. Тази негова консистенция му придава съдържанието на палмитинова киселина. Въпреки, че е наситена, тя е необходима за тялото и се съдържа дори и в майчиното мляко.
Съдържание в г/100г продукт на мастни киселини
Палмово | Какаово | Краве | Слънчогледово 82,5% | Зехтин | |
Наситени МК | 49 | 59 | 50 | 10 | 16 |
Мононенаситени МК | 37 | 33 | 27 | 19 | 67 |
Полиненаситени МК | 9 | 3 | 1 | 65 | 12 |
Витамин Е , мг | 16 | 2 | 1 | 40 | 12 |
Повече е вредно не самото палмово масло, а консумирането на непомерно количество сладкиши и бонбони, чипсове и полуфабрикати, в чийто състав влиза, продължителното не сменяне на мазнината от фритюрниците. Поради съдържанието на наситени мастни киселини, то е толкова ”вредно”, колкото и всички останали съдържащи ги продукти, предимно от животински произход. Както и за всички други продукти няма само бял, или само черен цвят. Истината е някъде по средата. За това спазването на мярката е най-важното условие, а не заклеймяването на различни храни и довеждането на потребителите до паника. Важно е всеки да направи своя информиран избор.
История на палмовото маслоГоляма част от население на земята използва в своята диета растителни масла, произведени от плодовете на различни палми. Най-широко приложение намират палмовото масло, ядковoтo палмово и кокосовото масло. Първите две се добиват от плодовете на маслената палма Еlaeis guineensis,Jacq. Наименованието й произхожда от гръцката дума elaiоn, което означава масло, а второто име показва произхода от екваториална Гвинея. За първи път маслената палма е описана през 1763 г. от Nicholaas Jacquin, поради което неговото име е включено също в ботаническото й наименование. В продължение на векове маслената палма е отглеждана, като домашно растение от африканците. От нейните плодове са се приготвяли и се приготвят различни ястия и напитки, както и растително масло. Около 20% от узрелите оранжево оцветени плодове (мезокарпа) се използват за получаване на палмовото масло и още 5% за ядковото палмово масло. При правилно култивиране маслената палма дава по-голям добив на единица площ, от което и да е друго растение. Към тази констатация като се добави и факта, че продължителността на живота на палмата е около 25 години, лесно може да бъде определен икономическия ефект.
Още през 1589 г. английският пътешественик James Welsh, пътувайки през Бенин, описва един нов продукт (сапун) с миризма на “beaten violets”, произведен от палмово масло, което той доставя в Англия през 1590 г. 32 барела палмово масло, което обаче не впечатлява по това време английските индустриалци. Едва след 1807 г., когато британското правителство забранява търговията с роби, се събужда интерес към други стоки внасяни от Африка и тогава на предна позиция излиза палмовото масло. В резултат на технологичното развитие през 19 в. в Европа се създават условия за появата на търговски интерес към палмовото масло. Към тези условия се отнася откритието по това време на Michel Chevreul, че мазнините са изградени от глицерол и мастни киселини. Той открива една нова мастна киселина, която нарича „маргарин”, тъй като нейната калиева сол наподобява перленото оцветяване, а на гръцки “margarites” означава перла. Така по това време се смята, че палмовото масло е изградено основно от маргаринова и олеинова киселини. Не закъснява много и новото откритие на френския учен Edmond Fremy , който установява, че маргариновата киселина всъщност представлява две мастни киселини – стеаринова и една нова мастна киселина, която той нарича палмитинова. Една година по-късно английският учен John Stenhouse потвърждава откритието на Fremy и името палмитинова киселина, което и до днес се използва в квалификацията на мастните киселини, така че името палмово масло не идва от палмовото дърво, а от палмитиновата киселина. 19 век е изпълнен от успешни приложения на палмовото масло в индустрията за производство на: сапун, свещи, които изместват използваните дотогава лоени, тенекиени съдове (срещу ръждясване), нитроглицерин, маргарин и др., или накратко казано широк спектър на приложение от „динамита до маргарина”.
Още от Чичо доктор
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция
Как да облекчим болките в гърба и раменете