Рибата щука е здравословна, вкусна и диетична храна. Тя е чудесен избор за хора, които търсят чист източник на протеини с ниско съдържание на мазнини, но същевременно имат апетит към сладководна риба с характерен вкус. Единственият ѝ недостатък е големият брой кости, но с правилна обработка може да се насладите на прекрасния ѝ вкус.
Ако обичаш да експериментираш с кулинарията, щуката предлага много възможности за вкусни и здравословни ястия.
Панирана щука с пролетна салата
Необходими продукти:
Филе от щука (500 гр) за 4 порции
Царевично брашно
Олио (зехтин)
Смлян бял пипер (или пушен пипер)
Мащерка
Каперси (или зелени маслини без костилка)
лимон
Сол
За салата:
1 салата (свежа маруля)
Репички
Пресен лук
Пресен чесън
Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Изчистете от костите филето от риба (може да си помогнете с малък остър нож или вилица), измийте го добре и го подсушете с кухненска хартия.
Нарежете рибата, като оформите филета с дебелина около 2 см, осолете ги леко и ги оставете за около 10-15 да престоят. За да стане щуката още по-ароматна, овкусете с малко бял пипер, пушен червен пипер или мащерка.
След това оваляйте филетата в царевично брашно, като през това време сложите в дълбок тиган да се загрее олиото. Царевичното брашно ще направи лека и хрупкава коричка, без да прави рибата прекалено тежка. Освен това добавя леко сладък вкус, който добре балансира естествения аромат на щуката.
Изпържете рибените филета равномерно от двете страни до златисто. Извадете ги върху кухненска хартия за известно време, за да отнемете мазнината от рибата.
Сервирайте ястието в голяма плоска чиния, като украсите със ситно нарязан магданоз, каперси и резенчета лимон, които добавят киселинност и аромат и правят рибата още по-вкусна.
Поднесете филето от щука в комбинация със зелена салата, която ще приготвите от марулята, репичките, пресните лук и чесън, магданоз, овкусена със зехтин, балсамов оцет и сол на вкус. Тя ще придаде лекота и баланс на ястието.
Ако искате да направите панираната щука още по-вкусна, пригответе лек чеснов или лимонов сос (например със зехтин, лимонов сок, горчица и малко мед), който ще подсилите аромата на речната риба.
Панираната риба щука се комбинира чудесно с чаша леко охладено сухо бяло вино, което ще обогати още невероятни вкус на ястието.
Добър апетит!
Още от Магии в кухнята
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу
Зимна кокошка на фурна
Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама, кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, уникални за различни региони у нас.
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща