5 Декември, 2025
/

Пиле, пак пиле - но този път нещо интересно

Пиле, пак пиле - но този път нещо интересно

Кюфтенца на фурна

Пак пиле - защото е най-лесно, защото е най-бързо. Ето една интересна рецепта, предложена от supichka.

Пилешки кюфтенца на фурна

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

пилешко месо - 500 грама, от Лудогорско пиле
яйца - 1 брой
галета - 1/2 чаена чаша 
пармезан - 1/2 чаена чаша настърган
олио - 2 супени лъжици
чесън  1 скилидка
пресен лук - 2 стръка
сол - 1/2 чаена лъжица
черен пипер - 1/3 чаена лъжица

РЕЦЕПТАТА:

Пилешкото месо не се използва особено често за приготвяне на кюфтенца. Може би защото е малко по-сухо, пилешкото месо намира други приложения, рядко е в млян или кълцан вид. Рецептата за пилешки кюфтенца на фурна показва обаче, че вкусното пилешко бяло месо може да изненада дори и под формата на кюфтенца. Залагайки на охладено българско пилешко месо, каквото е бялото пилешко месо, поставяш началото на едно много лесно, изключително функционално и почти универсално любимо ястие, което ще влезе в списъка с рецепти за лека вечеря.

Първата стъпка от рецептата за пилешки кюфтенца на фурна е изборът и подготовката на пилешкото месо. Избирате качествено охладено българско пилешко месо, за да имате гарантирано добър резултат. 

Накълцвате пилешкото месо на ситно, най-лесно това може да стане в кухненски робот или чопър. Не смилайте месото, оставете го на дребни парченца, за да получите по-хубави кюфтенца.

Изсипете накълцаното пилешко в купа. Добавете солта, яйцето, настърганото сирене пармезан, олиото, както и галетата и черния пипер. Назрежете на ситно почистения и измит лук, счукайте чесъна и ги добавете към сместа. Разбърквате всичко много добре до получаване на хомогенно тесто.

В голяма тава поставяте хартия за печене. От получената смес оформяте малки кюфтенца с желаната от вас големина, които нареждате в тавата. Печете пилешките кюфтенца в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, до получаване на златист загар. Така получените кюфтенца може да сервирате с добавка доматен сос или друг любим на вас сос.

Рецептата за пилешки кюфтенца на фурна е изпълнена.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.