Кюфтенца на фурна
Пак пиле - защото е най-лесно, защото е най-бързо. Ето една интересна рецепта, предложена от supichka.
Пилешки кюфтенца на фурна
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
пилешко месо - 500 грама, от Лудогорско пиле
яйца - 1 брой
галета - 1/2 чаена чаша
пармезан - 1/2 чаена чаша настърган
олио - 2 супени лъжици
чесън 1 скилидка
пресен лук - 2 стръка
сол - 1/2 чаена лъжица
черен пипер - 1/3 чаена лъжица
РЕЦЕПТАТА:
Пилешкото месо не се използва особено често за приготвяне на кюфтенца. Може би защото е малко по-сухо, пилешкото месо намира други приложения, рядко е в млян или кълцан вид. Рецептата за пилешки кюфтенца на фурна показва обаче, че вкусното пилешко бяло месо може да изненада дори и под формата на кюфтенца. Залагайки на охладено българско пилешко месо, каквото е бялото пилешко месо, поставяш началото на едно много лесно, изключително функционално и почти универсално любимо ястие, което ще влезе в списъка с рецепти за лека вечеря.
Първата стъпка от рецептата за пилешки кюфтенца на фурна е изборът и подготовката на пилешкото месо. Избирате качествено охладено българско пилешко месо, за да имате гарантирано добър резултат.
Накълцвате пилешкото месо на ситно, най-лесно това може да стане в кухненски робот или чопър. Не смилайте месото, оставете го на дребни парченца, за да получите по-хубави кюфтенца.
Изсипете накълцаното пилешко в купа. Добавете солта, яйцето, настърганото сирене пармезан, олиото, както и галетата и черния пипер. Назрежете на ситно почистения и измит лук, счукайте чесъна и ги добавете към сместа. Разбърквате всичко много добре до получаване на хомогенно тесто.
В голяма тава поставяте хартия за печене. От получената смес оформяте малки кюфтенца с желаната от вас големина, които нареждате в тавата. Печете пилешките кюфтенца в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, до получаване на златист загар. Така получените кюфтенца може да сервирате с добавка доматен сос или друг любим на вас сос.
Рецептата за пилешки кюфтенца на фурна е изпълнена.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене