6 Декември, 2025
/

Пролетен пататник с овче кисело мляко

Пролетен пататник с овче кисело мляко

снимки: Faktor.bg

Бързо, лесно и изключително вкусно ястие

Необходими продукти:
2 средно големи картова
1 гл. стар лук
2-3 стръка пресен лук
1 яйце
олио
масло
трошено сирене
риган
самардала

Начин на приготвяне: Обелените и измити картофи настържете на едро ренда. Поставете ги в цедак, за да се изцеди водата от тях. След това прибавете настъргания на ренде стар лук, нарязания на ситно пресен лук, яйцето и овкусете с риган и сол (колкото обичате). Прибавете 1-2 с.л. олио и разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес. Ако ви се стори рядка, ръснете малко брашно.

Намаслете средно голям тиган и го загрейте леко, след което сложете в него сместта и я разстелете като палачинка, върху която поръсете трошеното сирене. Печете за 1-2 минути на силен огън, след което оставете ястието да се готви за още около 10-12 минути на средно силен огън, докато добие приятена коричка

След това обърнете пататника и го оставете да се сготви и от другата страна, като преди това отново намаслете тигана. За да обърнете пататника може да използвате малък кръг за точене. Когато се зачерви и от другата страна, извадете пататника върху голяма чиния, намажете го с бучка масло и поръсете (по желание) със самардала.

Консумирайте ястието топло. Поднесете го с домашно овче мляко, което ще направи пататника изкусително вкусен. 

patatnik_toni2.jpg

 

 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза