19 Май, 2025
/

Рагу по неаполитански - както го приготвя София Лорен

Рагу по неаполитански - както го приготвя София Лорен

Една от любимите рецепти на иконата на италианското кино

Звезда от над сто филма, всепризната красавица и талантлива актриса със световна слава, София Лорен остарява достойно, отдадена на семейството си. Противно на очакванията, че жена като нея не знае къде е кухнята, Лорен неведнъж е казвала, че обича да готви. Своята любов към кулинарията тя засвидетелства в книгата си „В кухнята с любов“, която издава през далечната 1971 година. 

„Моята готварска книга означава за мен повече от всеки филм, защото ми донесе най-голямото щастие в живота в онези тревожни дни преди раждането на Карло младши“, споделя иконата на италианското кино. 

Рагу по неаполитански е една от любимите рецепти на  филмовата прима.

Необходими продукти:
500 г телешко шарено месо
500 г свински ребра
200 г сурова свинска наденица
1 глава лук
100 мл червено вино
2 с.л. доматено пюре
2 консерви нарязани домати
масло
сол, черен пипер
2 ч.л. захар
пресен босилек
500 г паста

Начин на приготвяне: 
Нарежете месото на парчета, а лука на две половини. В дълбока тенджера налейте олиото и загрейте до висока температура, след това леко запържете лука и добавете месото. Пържете много бавно от всяка страна, след това добавете виното. Оставете го да се изпари и отстранете лука, ако не го харесвате. Добавете доматеното пюре, разтворено в чаша вода, доматите, солта, захарта и босилека. Покрийте тенджерата с капак, без да я затваряте изцяло, намалете котлона до минимум и оставете да къкри най-малко 2 часа, като внимателно наблюдавате и разбърквате през това време, докато се получи гъст, тъмен сос. 

През това време сварете пастата. След като неаполитанското рагу е готово, използвайте соса за пастата, разбъркана с масло и поръсена с пармезан, а месото сервирайте като основно ястие. 

Можете да сервирате рагуто и върху пастата, ако предпочитате.

Сподели:

Коментари (0)

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

Пипала от калмари върху лимонов кускус и свежи аспержи

Комбинирайте морската текстура на калмара със свежестта на кускуса и деликатната крехкост на аспержите, за да се насладите на едно балансирано, пролетно ястие, което ще впечатли и най-изисканите вкусове

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Скариди с аспержи, мус и бурата - пролетна симфония за сетивата

Тази рецепта със скариди, млади аспержи, копринен мус от жълтъци и мека текстура на бурата е истинско гастрономическо удоволствие. Съчетала деликатна елегантност с изтънчен вкус, тя е идеално предястие за специален обяд или вечеря

Биленик – вкусът на домашния уют

Биленик – вкусът на домашния уют

Това тестено ястие носи едновременно усещането за домашен уют и кулинарна традиция, напомняща за онези простички гозби, приготвяни с обич, но без излишна претенция