22 Декември, 2025
/

Рагу по неаполитански - както го приготвя София Лорен

Рагу по неаполитански - както го приготвя София Лорен

Една от любимите рецепти на иконата на италианското кино

Звезда от над сто филма, всепризната красавица и талантлива актриса със световна слава, София Лорен остарява достойно, отдадена на семейството си. Противно на очакванията, че жена като нея не знае къде е кухнята, Лорен неведнъж е казвала, че обича да готви. Своята любов към кулинарията тя засвидетелства в книгата си „В кухнята с любов“, която издава през далечната 1971 година. 

„Моята готварска книга означава за мен повече от всеки филм, защото ми донесе най-голямото щастие в живота в онези тревожни дни преди раждането на Карло младши“, споделя иконата на италианското кино. 

Рагу по неаполитански е една от любимите рецепти на  филмовата прима.

Необходими продукти:
500 г телешко шарено месо
500 г свински ребра
200 г сурова свинска наденица
1 глава лук
100 мл червено вино
2 с.л. доматено пюре
2 консерви нарязани домати
масло
сол, черен пипер
2 ч.л. захар
пресен босилек
500 г паста

Начин на приготвяне: 
Нарежете месото на парчета, а лука на две половини. В дълбока тенджера налейте олиото и загрейте до висока температура, след това леко запържете лука и добавете месото. Пържете много бавно от всяка страна, след това добавете виното. Оставете го да се изпари и отстранете лука, ако не го харесвате. Добавете доматеното пюре, разтворено в чаша вода, доматите, солта, захарта и босилека. Покрийте тенджерата с капак, без да я затваряте изцяло, намалете котлона до минимум и оставете да къкри най-малко 2 часа, като внимателно наблюдавате и разбърквате през това време, докато се получи гъст, тъмен сос. 

През това време сварете пастата. След като неаполитанското рагу е готово, използвайте соса за пастата, разбъркана с масло и поръсена с пармезан, а месото сервирайте като основно ястие. 

Можете да сервирате рагуто и върху пастата, ако предпочитате.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза