Ако искате да внесете пролетна свежест и лекота във вашето меню - доверете се на нашето предложение.
Необходими продукти:
Пресни аспержи
3-4 яйца
Пресни скариди (може да използвате и замразени изчистени скариди)
Масло/зехтин
Морска сол (или сол „Малдон)
1 меко сирене бурата
Брашно (ако правите панировка за скаридите)
Начин на приготвяне:
Вземете една връзка млади аспержи и добре ги почистете. В подходяща тенджера ги бланширайте за 2 минути в подсолена кипяща вода. Ако предпочитате може да гриловате аспержите на скара или върху оребрен тиган.
След това изчистете добре пресни скариди (колкото броя желаете) и ги запечете по 1 минута върху сгорещен тиган със зехтин, докато почервенеят и получат приятен загар. По желание скаридите може да панирате, като ги потапяте в смес от 1 разбито яйце с брашно, а след това изпържете докато добият златист цвят (на снимката са показани панирани скариди).
Особено важно е да сготвите добре яйчения мус, без да го сварите или пресечете. Това ще постигнете като най-напред загреете маслото в подходящ по-малък тиган, без да го запържвате. През това време отделете жълтъците от белтъците. Когато маслото се отпусне, добавяйте бавно жълтъците към него, като бъркате само в една посока в продължение на 3-4 минути. Мусът ще бъде готов, когато жълтъците се сгъстят и се получи гладка, кремообразна смес.
За да направите по-интензивен вкуса на муса можете да добавите няколко капки лимоново олио или настъргана лимонова кора. Малко черен пипер меланж или стръкче пресен естрагон биха добавили деликатност към нежния му вкус. Ако искате да го направите по-лек – тогава добавете към жълтъците малко готварска сметана.
Изсипете яйчения мус върху голяма плоска чиния, подредете върху него вече сготвените аспержи. Гарнирайте отстрани скаридите, като ги подредите така, както вие харесва. Върху аспержите поставете мекото сирене бората, което може леко да цепнете, за да се разтече върху аспержите. За украса поръсете с шипки едра морска сол или сол „Малдон“.
Комбинирайте хапки от скаридите с аспержите, яйчения мус и буратата, за да изпитате истинско удоволствие и наслада от предястието, което сте приготвили.
Да ви е вкусно!
Коментари (0)