7 Декември, 2025

Страните с най-вкусната улична храна

Страните с най-вкусната улична храна

Аранчини

Дегустацията на местна храна е неделима част по време на пътешествие. Всяка страна може да ни предложи нещо много специално и не е необходимо да ядем в скъпи и модерни ресторанти. Уличната храна определено е не само най-достъпна, но и най-вкусна.

Вижте страните с най-вкусната улична храна, за да се убедите колко пъстър е нашият свят.

***

Индийската кухня е толкова вкусна, че е позната почти навсякъде по света. Тази конкретна храна е била популярна само в южните щати на Индия, но сега е много разпространена почти навсякъде в страната и в чужбина. Типичната масала доса се прави с ориз, сол, растително масло, олющен черен грам, зелен чили, листа от къри, синапено семе, семена от сминдух, картофи, лук и куркума.

***

Пад Тай е ястие, съставено от пържени оризови спагети, приготвени с тофу, яйца, рибен сос, сушени скариди, чесън, каша от тамаринд, палмова захар и лют пипер и се сервира с варени клинове и нарязани печени фъстъци.

Ястието възниква по време на Втората световна война, когато Тайланд изпитва недостиг на ориз заради войната и наводненията. За да намали консумацията на ориз, премиерът на Тайланд насърчи хората да ядат юфка. Пад Тай е основната улична храна в Тайланд.

***

Къри Вурст е ястие  с немски произход, представляващо запарени, след това запържени свински наденички, нарязани на филийки и подправени с къри кетчуп. За автор на рецепта за къри вурст е смятана Херта Хьовер през 1949г.

Тази закуска станала популярна сред строителните работници, които възстановявали разрушения град. В наши дни тя може да бъде намерена в почти всеки германски град.

***

Аранчини е италианско ястие, което се превежда като „малко оранжево“, няма нищо общо с портокалите. Името произлиза от неговата форма и цвят. Това са основно пълнени оризови топчета, покрити с галета и се изпържват. Обикновено се пълнят с месо в доматен сос, моцарела и грах. Аранчини произхожда от Сицилия през 10 век.

В градовете Палермо, Сиракуза и Трапани в Сицилия това е традиционна храна за празника на Санта Лусия, по време на който местните не ядат хляб или тестени изделия.

***

Пирожките са малки версии на „pirog“, руската дума за „пай“.

Тези малки пайове се продават навсякъде в страната, обикновено в малки кафенета и магазини. Плънката може да бъде всичко - от месо, риба и яйца до зеленчуци и плодове.

***

Пащел де Ната е създаден от католически монаси през 18 век. Монасите използвали остатъчните яйчни жълтъци, за да правят торти и сладкиши. Този яйчен тарт със захар и масло сега е известна улична храна в Португалия.

***

Севиче е единственото ястие, което не само беше обявено за част от националното наследство на Перу, но и има празник, обявен в негова чест. Класическата рецепта включва парчета сурова риба, мариновани в прясно изцеден ключов лайм или горчив портокалов сок, нарязан лук, люти чушки, сол и черен пипер.

***

Може да ви изглежда странно, че китайците ядат пилешки бутчета, но за тях е здравословно. Това е типична китайска улична храна, която не се среща в други страни.

Към ястието могат да се добавят мариновано чили или барбекю сос. То може да бъде осолено или пържено, но винаги е пикантно. 

***

"Путин" е канадско ястие, което произхожда от провинция Квебек и се приготвя с пържени картофки и сирене, гарнирано с кафяв сос.

"Путин" се превръща в една от най-предпочитаните улични храни в Канада.

***

Дюнер кебапът е представен за първи път от турските имигранти в Берлин през 70-те. Оттогава се превръща в една от най-вкусните улични храни в Европа. Превежда се от турски като „въртящ се кебап“, а съставките му са нарязано агнешко, говеждо или пилешко месо, което бавно се пече на вертикално въртяща се шиш.


***
Сашими е японски деликатес. Можете да му се насладите напълно, ако сте в Япония, въпреки че е известен в цял свят. Само си представете готвач, който реже огромна риба пред очите ви и я сервира направо на вас. Е, така изглежда уличната храна в Страната на изгряващото слънце.

Сашими е сурова риба, нарязана на тънки парчета, а готвачът нарязва различни риби на различни дебелини, за да подчертае външния й вид. Най-популярните съставки на сашими са сьомга, риба тон, риба бутер (фугу), калмари и скариди.

(nova.bg)

 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза