7 Декември, 2025

Кулинарно приключение за перфектните килограми

Кулинарно приключение за перфектните килограми

снимка: topforma.bg

Табуле с булгур

Продукти:
1 малка тиквичка, нарязана на полумесеци
2 малки червени чушки, изчистени и нарязани на кубчета
1 малък патладжан, нарязана на четвъртинки
1 с.л. зехтин
150 г булгур
375 мл студен зеленчуков бульон (най-добре домашно приготвен)
2 ч.л. магданоз, едро нарязан
4 ч.л. кориандър, едро нарязан
1 ч.л. семена кимион, счукани
1 ½ ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. червен пипер
4 ч.л. прясно изцеден сок от портокал
1ч.л. зехтин
Сок от половин лимон
Щипка сол
Черен пипер на вкус

Инструкции:
Загрейте фурната на 200°C.

Подредете нарязаната, тиквичка, патладжана и чушките върху хартия за печене. Овкусете с 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер и ги оставете във фурната за 10 – 15 мин., докато леко омекнат и променят цвета си.

Междувременно, сложете булгура в тенджера заедно със зеленчуковия бульон и оставете да ври на средна температура за около 15 минути, докато е готов и е поел напълно течността.

След като е готов и леко изстинал, разбъркайте булгура с вилица, за да стане пухкав. Добавете пресните и сухите подправки, портокаловия сок, 1 ч.л. зехтин и сока от половин лимон и накрая запечените зеленчуци.

Разбъркайте и овкусете допълнително, ако е необходимо.

източник: topforma.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза