26 Декември, 2025

Тънкости при варене на яйца

Тънкости при варене на яйца

За по-лесно белене на яйцата е добре да се добавят сол и оцет във врящата вода

Вренето на яйца звучи лесно, но необходимите минути зависят от размера на яйцето, надморската височина и от това дали ще се сложи във вряща вода или в студена.

Препоръчва се яйцата да се поставят в студена вода, като се изчаква нейното постепенно затопляне. В противен случай, когато яйцата се поставят при вече загрята вода, те често се пукат.

Много трудно би било да се определи колко твърдо са сварени яйцата, преди да бъдат обелени. По-малко вероятно да се напукат по време на варене пресните яйца, тъй като това се дължи на по-ниското pH в белтъка, което го кара да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, запечатвайки ги заедно. Но това прави пресните яйца и по-трудни за белене. Яйцата, престояли няколко дни в хладилника, са по-лесно чупливи, но и по-лесни за белене. Добро решение е вместо да се чакат пресните яйца да остареят в хладилника, да се добави чаена лъжичка сода за хляб в литър вода при варенето. Това повишава pH-то, но има шанс и да придаде по-сярен привкус на яйцата. За по-лесно белене на яйцата е добре да се добавят сол и оцет във врящата вода.

Необходими минутите за сваряване на яйцето:

Течен жълтък и леко рохкав белтък 
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 3 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 5 минути.
Рохкав жълтък и твърд белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 4 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 6-7 минути.
Полурохкав жълтък и твърд белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 5-6 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 8-10 минути.
Твърдо сварен жълтък и белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 8 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 12-15 минути.
Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите