5 Декември, 2025

Тънкости при варене на яйца

Тънкости при варене на яйца

За по-лесно белене на яйцата е добре да се добавят сол и оцет във врящата вода

Вренето на яйца звучи лесно, но необходимите минути зависят от размера на яйцето, надморската височина и от това дали ще се сложи във вряща вода или в студена.

Препоръчва се яйцата да се поставят в студена вода, като се изчаква нейното постепенно затопляне. В противен случай, когато яйцата се поставят при вече загрята вода, те често се пукат.

Много трудно би било да се определи колко твърдо са сварени яйцата, преди да бъдат обелени. По-малко вероятно да се напукат по време на варене пресните яйца, тъй като това се дължи на по-ниското pH в белтъка, което го кара да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, запечатвайки ги заедно. Но това прави пресните яйца и по-трудни за белене. Яйцата, престояли няколко дни в хладилника, са по-лесно чупливи, но и по-лесни за белене. Добро решение е вместо да се чакат пресните яйца да остареят в хладилника, да се добави чаена лъжичка сода за хляб в литър вода при варенето. Това повишава pH-то, но има шанс и да придаде по-сярен привкус на яйцата. За по-лесно белене на яйцата е добре да се добавят сол и оцет във врящата вода.

Необходими минутите за сваряване на яйцето:

Течен жълтък и леко рохкав белтък 
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 3 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 5 минути.
Рохкав жълтък и твърд белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 4 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 6-7 минути.
Полурохкав жълтък и твърд белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 5-6 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 8-10 минути.
Твърдо сварен жълтък и белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 8 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 12-15 минути.
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.