5 Декември, 2025
/

Запечени миди с ориз и аромат на море

Запечени миди с ориз и аромат на море

Класическата рецепта за миди с ориз. снимка: Faktor.bg

Открийте класическата рецепта за миди с ориз, запечени в черупка с бяло вино, магданоз и ароматни подправки. Лесно за приготвяне, това ястие е идеално за специални вечери на семейството или с приятели

Предлагаме ви ястие, което едновременно носи усещане за морски бриз. Сочният ориз, поел ароматите на бяло вино и вкусни подправки,е съвършена плънка за пресните миди, поднесени в собствената им черупка - елегантно, стилно и неустоимо вкусно.

Необходими продукти (за 6 порции):

  • 24 пресни миди
  • 150 г къснозърнест ориз
  • 1 малка глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 100 мл сухо бяло вино
  • 300 мл зеленчуков или рибен бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • Пресен магданоз, нарязан на ситно
  • Сол и черен/бял пипер на вкус
  • 1 щипка шафран или куркума (по желание – за златист цвят и фин аромат)

Начин на приготвяне:

Почистете мидите и запазете черупките им – ще ви трябват по две за всяка мида.

Загрейте зехтина в дълбок тиган и задушете лука и чесъна, докато станат прозрачни и уханни.

Добавете ориза и го запържете за 2–3 минути, след което налейте бялото вино. Оставете алкохолът да се изпари, а ароматът да остане.

Прибавете бульона и щипка шафран. Гответе, докато оризът почти поеме течността (трябва да остане леко недоварен).

Сложете почистените миди и оставете всичко да къкри още 5-6 минути.

Напълнете ориза в черупките, подредете ги в тавичка и запечете във фурна, предварително загрята на 180°C, за около 10–12 минути.

Извадете ястието от фурната след като добие леко запечена коричка.

Поднесете мидите в голямо плато, поръсени със свеж магданоз. За финален акцент добавете няколко капки лимон.

Ястието може да украсите с неколко скариди, които сте приготвили на тиган в малко масло - това ще ви отнече само няколко минути.

Чаша охладено бяло вино или бял пелин ще подсили аромата на ястието и ще го направи неустоимо вкусно.

Добър апетит!

 

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.