Предлагаме ви ястие, което едновременно носи усещане за морски бриз. Сочният ориз, поел ароматите на бяло вино и вкусни подправки,е съвършена плънка за пресните миди, поднесени в собствената им черупка - елегантно, стилно и неустоимо вкусно.
Необходими продукти (за 6 порции):
- 24 пресни миди
- 150 г къснозърнест ориз
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 100 мл сухо бяло вино
- 300 мл зеленчуков или рибен бульон
- 2 с.л. зехтин
- Пресен магданоз, нарязан на ситно
- Сол и черен/бял пипер на вкус
- 1 щипка шафран или куркума (по желание – за златист цвят и фин аромат)
Начин на приготвяне:
Почистете мидите и запазете черупките им – ще ви трябват по две за всяка мида.
Загрейте зехтина в дълбок тиган и задушете лука и чесъна, докато станат прозрачни и уханни.
Добавете ориза и го запържете за 2–3 минути, след което налейте бялото вино. Оставете алкохолът да се изпари, а ароматът да остане.
Прибавете бульона и щипка шафран. Гответе, докато оризът почти поеме течността (трябва да остане леко недоварен).
Сложете почистените миди и оставете всичко да къкри още 5-6 минути.
Напълнете ориза в черупките, подредете ги в тавичка и запечете във фурна, предварително загрята на 180°C, за около 10–12 минути.

Извадете ястието от фурната след като добие леко запечена коричка.
Поднесете мидите в голямо плато, поръсени със свеж магданоз. За финален акцент добавете няколко капки лимон.
Ястието може да украсите с неколко скариди, които сте приготвили на тиган в малко масло - това ще ви отнече само няколко минути.
Чаша охладено бяло вино или бял пелин ще подсили аромата на ястието и ще го направи неустоимо вкусно.
Добър апетит!


Коментари (0)