27 Ноември, 2024

Златни правила при готвене с желатин

Златни правила при готвене с желатин

Захарта отслабва свойствата на желатина

Мнозина може би не знаят, но желатинът е продукт с животински произход. Той се добива от костите най-често на крави и прасета, по-рядко от рибешки кости. 

Желатинът е 85% протеин и съдържа малко калории. Най-често може да се намери на пазара неподсладен, което го прави идеален както за десерти, така и за солени ястия.

Как да работим с желатин?

Желатинът на прах сякаш все още е по-популярен у нас, както е и по-лесен за откриване. Когато работите с желатин на прах, първо го разтворете в студена вода и го оставете да набъбне. След това го "втечнете" на водна баня, преди да го добавите към сместа.
Не е желателно да смесвате желатин на различни марки, защото е възможно да съдържат желатин с различен произход (дори на опаковката да е оказано, че са еднакви) и има вероятност да развалите цялата смес и да не се желира.

Добре е желатинът да се добавя към топли смеси/ течности. Важно е обаче тази смес да не завира.

Винаги сваляйте тенджерата/ купата от котлона, преди да добавите желатин. Високата температура  неутрализира желиращите му свойства.

Има храни, които карат желатина да губи стягащия си ефект. Това са ПРЕСНИТЕ или ЗАМРАЗЕНИ ананас, киви, смокиня, гуава и джинджифил. Tе съдържат ензима бромелаин, който деактивира желатина. Може обаче да използвате тези плодове от консерва. Веднъж преминали термична обработка, вече не съдържат активен бромелаин.

Ето няколко бързи съвети на rozali.com при използването на желатин:

- 1 с.л. желатин е достатъчна за около 2 ч.ч. течност
- 4 листа желатин се равняват на 1 ч.л. желатин
- Желатинът стяга сравнително бързо, затова преди да го добавите към сместа, уверете се, че сте приготвили формата
- Желателно е желатинът да се добавя към топли, а не студени течности. Колкото по-студени, толкова по-бързо стягат нишките и може да се образуват "парцали" в сместа ви
- Когато се добавя към мляко или млечни продукти, желатинът се разтваря и стяга два пъти по-бавно
- Захарта отслабва свойствата на желатина
Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.