Ангел Найденов: Случаят с дрона не изисква извънредно свикване на КСНС

"Отдавна Черно море е зона на военни действия"

Ангел Найденов, дрон, Тюленово, КСНС

Ангел Найденов, дрон, Тюленово, КСНС

"Не мисля, че случаят с открития дрон край Тюленово може да бъде повод за извънредно свикване на Съвета по сигурността към МС или на КСНС при президента." Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната.

Той уточни, че Съветът по сигурността към МС е консултативен и координиращ орган, но към него има и оперативно звено, което не е необходимо да се свиква, а да функционира редовно и да прави оценки на рисковете и на заплахите поне ежеседмично.

По думите му рискове "за хората и за населените места на територията на различни държави, които са в близост до водещите се бойни действия в Украйна, не се изключват от първия ден на започнатата от Русия война".

"Отцепването на района и охраната на периметъра, поне по първоначалната информация, е осъществено в рамките на 20 до 30 минути. Това е ангажимент на силите на МВР", обясни той.

"Можехме да очакваме и би трябвало да очакваме, че екипът (обезвредил боеприпаса, прикрепен върху дрона - б.р.), след като нищо не налага да действа през нощта, поне на зазоряване да бъде в този район. Тези екипи не работят само по светло, но очевидно, че нищо не е налагало да се действа извънредно. Очевидно това не е специализиран боен дрон с бойна глава, не е дрон, който може да изстрелва ракети или бомби, не е дрон, предназначен да носи голямо количество експлозиви. Но такъв тип дронове не ги прави по-малко опасни при сблъсък с твърда повърхност, особено за хората. Първоначалният оглед е подсказал на екипа как да подходи и какъв начин на обезвреждане да избере." – коментира Ангел Найденов.

Според него, развитието на бойните действия в Украйна, ситуацията в Черно море и рисковете, които те носят, би трябвало да са обект на повишено внимание и на постоянни анализи:

"Отдавна Черно море е зона на военни действия. То се е превърнало във военна зона, в която съществуват рискове и за свободата на корабоплаването, на обичайните търговски маршрути. Черно море се е превърнало в своеобразна арена на преки сблъсъци, в това число с предприемането на военни действия срещу търговски кораби."