Бил Гейтс се сдоби с исторически замък в Портофино

За покупката милиардерът е броил 60 милиона долара, а това не е и първата му придобивка в Италия

Милиардерът Бил Гейтс реши да се сдобие с имот от особено значение и си купи историческия замък Браун в Портофино, Италия.

За покупката милиардерът е броил 60 милиона долара, разширявайки империята си за недвижими имоти, съобщава Daily Mail, посочват Факти.бг.

Замъкът има 12 мини апартамента и е с обща площ от 12 917 квадратни фута. Известен е като Castello di San Giorgio. Разполага с частен асансьор, който отвежда гостите директно до живописните плажове около пристанището на Портофино.

Според някои историци замъкът е построен върху римска крепост, съществувала на това място през II-III век. В сегашният си вид замъкът Браун съществува от средата на 15 век,. когато е построен от Република Генуа. Предназначението му било защита на Портофино и Тигулския залив от вражески атаки, които били обясними поради стратегическото им положение в Средиземно море, пише сайтът Wonders of Europe.

Милиардерът иска да стане още по-богат като превърне европейския замък в луксозен хотел.

Според вестник Il Secolo XIX обаче създателят на Майкрософт ще бъде затруднен, тъй като има много екологични ограничения за преустрояването на историческата забележителност.

Това не е първата придобивка в Италия, за която Гейтс харчи цяло състояние. През юни 2022 г. той купи Palazzo Marini в Рим от Four Seasons и го превърна в шестзвезден хотел.

Дали ще успее да превърне този замък в луксозен хотел - предстои да видим.