Bloomberg: Джо Байдън ще се бори за втори мандат през 2024 година

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви официално намерението си да се кандидатира за втори мандат няколко месеца след междинните избори за Конгрес през ноември. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на помощници и съветници на държавния глава.

Агенцията пише, че Байдън е твърдо решен, въпреки че социологическите проучвания показват, че повечето демократи биха предпочели друг кандидат. Източниците му твърдят, че президентът е окуражен от "скорошните си законодателни, икономически и външнополитически успехи" и би искал отново да победи Доналд Тръмп, ако той е кандидатът на демократите.

Трима демократи в Конгреса са предложили 79-годишният Байдън да отстъпи мястото си на по-млад наследник, докато няколко други представители на Демократическата партия "демонстративно са отказали" да подкрепят преизбирането му, пише агенцията. Според FiveThirtyEight, служба, която анализира проучвания на общественото мнение, рейтингът на президента е около 40%.

През април The Hill съобщи, че Байдън "дава ясно да се разбере", че възнамерява да отиде на избори през 2024 г. Според източник той е обсъдил това с бившия президент Барак Обама. По-късно Белият дом потвърди тези планове. През юни "Ню Йорк Таймс" писа, че някои демократи не са сигурни дали Байдън може да спечели, включително и заради рейтинга на президента.

В същото време много поддръжници на Демократическата партия отхвърлиха предположенията, че "всеки друг демократ би се справил по-добре" от Байдън.