Дезинформацията на Кремъл: Руските тролове намериха "полезни идиоти" в САЩ

The Voice of America

Дезинформацията изигра съществена роля в  трагичните събития във Вашингтон от 6 януари. За това говорят много журналисти и експерти, обсъждащи мотивите на тези, които нахлуха в Капитолия.

Зишан Алим, автор на изданията VOX и Vice написа:  "Този ден е ярък пример за това, че дезинформацията не е просто отвличащ вниманието шум или извор на поляризация. Дезинформацията в ръцете на привържениците на авторитаризма е оръжие, способно да промени политическия живот. Напълно измислените реалности са в състояние да движат хората - и да създават нови реалности".
Телевизиите излъчваха от мястото на събитията интервюта с участници в щурма на тълпата, които бяха убедени в това, че победата на техния кандидат е "открадната".
Твърденията за фалшификация на изборите звучаха от устата на самия Доналд Тръмп, и ехото им многократно беше усилвано в социалните медии и другите интерне-платформи.
Колко голяма беше ролята на Русия в кампанията за дезинформация на изборите за президент през 2020 година?

Повлия ли Москва на настроенията на американските избиратели или те бяха водени от конспирология с "местен произход"?

Емерсън Брукинг: Служители на руската "фабрика за тролове" са наемали американци

Експертът в Цифровата криминалистична лаборатория (DFRLab) към аналитичния център "Атлантически съвет" Емерсън Брукинг съобщава, че в интернет руските групи са имали значителна активност:
"Те действаха в социалните мрежи, манипулираха информацията, изграждаха дезинформация. Ние изучавахме и скритата им дейност в нашата лаборатория. Наблюдавахме и няколко мрежи, които се управляват от известната фабрика за тролове – "Агенция за интернет-изследвания", и техните усилия ставаха все по-забележими с приближаването на датата на изборите".
Брукинг разказва, че служителите на руската фабрика за тролове специално са издирвали американци, чиито възгледи са близки до тези на Кремъл:
"Служителите на АИИ пускаха интернет-сайтове, съсредоточени върху политиката на САЩ, в които публикуваха гледни точки към нея характерни за крайнодесните и крайнолевите.
Те наемаха американски граждани и ги използваха "на тъмно", за да пишат в тези платформи материали, в които се защитават такива възгледи.
Тези "автори" родени в САЩ не са знаели, че всъщност работят за руска организация, защото служителите на АИИ са използвали фалшиви лични данни и снимки, генерирарни с помощта на изкуствен интелект, така че на практика е невъзможно да се определи кои всъщност са те. Тези опити за влияние са значителни от гледна точка на разходите и усилията".
Експертът подчертава, че едновременно с това руски официални медии са организирали паралелна кампания: 
"Финансираните от Кремъл Russia Today  и Sputnik, постоянно излъчваха "мнения" и твърдяха, че резултатите от изборите са "крайно неясни". Те също така излъчваха репортажи с размирици по улиците, разказвайки, че в САЩ цари хаос и продължавайки да настояват, че резултатите от изборите са "съмнителни", дори когато те станаха достатъчно определени и ясни".
Според Брукинг, в президентските избори 2020-та се е намесило и руското разузнаване: 
"Имаше и опити от друго естество, за които знаем значително по-малко и, които потенциално бяха много по-опасни – действията на руското разузнаване. Както разбираме, руски агенти в Украйна са опитали да "отмият" дезинформация за новоизбрания президент Джо Байдън с помощта на Руди Джулиани, личният юрист на президента Тръмп. Това е било облечено във формата на някакво "досие" и някои членове на Конгреса твърдяха, че то наистина съществува".

"Всичко това приличаше на операцията WikiLeaks през 2016 година, която също беше осъществена от руското разузнаване. Но сега, вместо да използва този канал, Москва използваше републиканци – членове на законодателната власт на САЩ, които сметнаха тази "информация", по-точно дезинформация за полезна", разказва експертът на Атлантическия съвет.
Самият Доналд Тръмп и представители на неговата администрация, както и негови привърженици сенатори и конгресмени многократно твърдяха, че данните за "опитите на Джо Байдън да повлияе на ръководството на Украйна" им изглеждат достоверни.
Но колко ефективни бяха усилията на руските власти в разпространяването на дезинформация в САЩ през 2020 година?
Емерсън Брукинг смята, че те не са оказали забележимо влияние върху изборите:
"Действията на АИИ повече приличаха на демонстрация на активност, доколкото към тези сайтове нямаше сериозен интерес. Със създаването им служителите на "Агенцията за интернет изследвания" сякаш искаха да кажат: "Тук сме! Както и преди, продължаваме да имаме някои възможности". Но да повторят успеха си от 2016 година, както знаем, не успяха.
Друго нещо са теориите на заговора, родени в самите Съединени щати.
Експертът смята, че "местните играчи" вече са "заимствали" практически всички хватки на фабриката за тролове и, може би, дори са ги направили по-ефективни.

Интересен факт е, че привържениците на определен политически спектър, по думите на Емерсън Брукинг, придават повече значение на руския произход на една или друга информация, отколкото техните опоненти:
"В началото на февруари ще публикуваме доклад с анализ на данните, които обработвахме с помощта на създаден от нас "Идентификатор на случаите на чуждо влияние" (Foreign Interference Attribution Tracker). 
Освен всичко друго, ние следяхме кои от "информациите", зад които стои Русия привличаха най-голямо внимание на медиите и на какви медии.
Около 50% от "кликовете" и препостването на такива материали се падат на медии от левия политически център и само 10% на медии в "дясно", докато привърженици на президента Тръмп не отделяха на темата толкова внимание и даже ги смущаваше това, че хората изобщо я обсъждат".

Майкъл Вайс: Руските тролове намериха "полезни идиоти" в САЩ

Американският журналист и директор по разследванията във Фонда "Свободна Русия" (Free Russia Foundation) Майкъл Вайс е убеден, че Русия не е изоставила опитите да повлияе върху политическия живот в САЩ: 
"Различните организации, пряко свързани с руската държава или маскиращи тази връзка до степен да могат да я отричат, продължават с опитите си да се адаптират към променящата се информационна екосистема.
Те пробват нови методи и експериментират, и работата на пригожинските тролове под прикритието на американски граждани, които те наемат за разпространяването на фалшиви новини е един такъв експеримент, нещо ново в сравнение с 2016 година".
Според Майкъл Вайс, създаването и организирането на мрежа от сайтове от АИИ, в които пишат обаче американци, говори за това, че "Москва усъвършенства начините за влияние върху американския политически живот":
"Сега те разбраха, че е много по-убедително да си намериш "полезни идиоти" или просто неосведомени съучастници за тази работа, която иначе би трябвало да свършат самите тролове. Някои може да смята този опит за неуспешен, защото те по същество не постигнаха нищо, но аз гледам на това по друг начин: това е още един етап от еволюцията на тяхната кампания за дезинформация. Сега те не могат лично да рекрутират "агенти на влияние" и го правят по друг начин - предоставяйки работа и заплащане на тези, които искат да станат журналисти, да работят в "алтернативен сайт", имат нужда от пари или нямат достатъчно публикации, за да си намерят работа в мейнстрийм издание".

Американският журналист подчертава, че през 2020 година в самата политическа система на САЩ "теориите на заговора" буйно са разцъфнали, намирайки множество последователи: "Най-лошите случаи на дезинформация, които бяха пуснати в политическата система на САЩ, идваха отвътре. Ако прослушате разговора на Доналд Тръмп с държавния секретар на щата Джорджия, ще ви стане ясно, че всичките му искания и обвинения са основани на конспирология, която броди из сайтове от типа на Reddit, 4chan и други подобни. И тази конспирология се пише основно от американци. Там, най-вероятно, има руски играчи, бих се изненадал, ако ги нямаше, но те само "раздуват" вече съществуващите теории на заговора".
"Мисля, че хората работещи за Путин, го съветват да бъдат опитани различни начини, но ако Америка е толкова поляризирана, а съдейки по социалните медии, се намираме едва ли не на ръба на гражданска война, то не се и налага много намеса – страната ни и така е в състояние близко до метеж и до него ни доведоха действията на нашите собствени, а не на чуждестранни играчи", смята Майкъл Вайс.
"Някои от тях може би се смущават от този факт, и може би би са се изплашили за бъдещата си кариера, но трябва честно да кажем, че някои дейци от сегмента на политиката, стремително се превръщат от маргинали в част от мейнстрийма, такива неща вече не смущават - нито това, че те се подвизават на платформи от типа на Russia Today или Sputnik, нито това, че вземат руски пари".
"За Москва това е подарък: вие просто намирате на Запад някой от средите на крайнолевите или крайнодесните, ненавиждащ НАТО, или смятащ, че протестите в Хонгконг или Евромайдана в Украйна са операции на ЦРУ. Русия само трябва малко да помогне със събирането на дарения на Patreon или директно да им даде пари", казва Вайс, който е убеден, че новите начини за влияние на Русия върху политическия живот на Америка трябва внимателно наблюдение и в бъдеще.

Превод: Faktor.bg