Дмитро Лубинец: 25 хиляди украинци са цивилни заложници в Русия, институциите на ООН не работят за връщането им

Няма международни конвенции, няма алгоритъм, как тези хора да се приберат в домовете си чрез процедурата за обмен

Дмитро Лубинец

Дмитро Лубинец

Международни организации, които получават безумно финансиране не изпълняват своите мисии

Имаме  усещането, че руската страна изобщо не се интересува от своите военнопленници, действа така, за да провокира напрежение в Украайна, казва комисарят по правата на човека във Върховната рада на Украйна

Една от най-актуалните и важни теми за Украйна е завръщането на цивилни заложници и размяната на военнопленници. За комуникацията с Международния червен кръст и ООН и защо Украйна ще победи през 2024 г., разговаряме с комисаря по правата на човека на Върховната Рада Дмитро Лубинец.

Интервю на Дария Кудимова

- Г-н комисар, цивилните затворници, за разлика от военнопленниците, не подлежат на размяна на държавно ниво. И като цяло Женевската конвенция не съдържа разпоредби за цивилни затворници... Но според вашите последни данни 25 хиляди такива украинци сега са в руски плен. Държавата знае ли как да ги върне? Има ли алгоритъм за действие?

- Честно казано? Към момента имаме вече определен опит.  Но няма как да се каже, че има някакъв алгоритъм, който вече работи. И в това е проблемът. Най-лошо е положението с цивилните заложници. Когато разделям направления на работа - деца, цивилни заложници, военнопленници - тези три категории, които се държат незаконно в плен на територията на Руската федерация или на временно окупираната територия на Украйна,  най-трудно е да се върнат у дома цивилни заложници. Защо? Няма международни конвенции. Няма алгоритъм за връщане чрез процедурата за обмен, например, както при военнопленниците. Няма такова желание за  включване именно в този процес, както, например,  при украинските деца.

Има много инициативи и много страни, които искат да помогнат. И поне някакъв напредък има по този въпрос. Бавно, но се движат нещата. Резултатите са налице.

Най-лошо е положението с цивилните заложници.

Няма международни конвенции. Няма алгоритъм за връщане чрез процедурата за обмен.
Държавите, разбирайки всички проблеми, и това, че Руската федерация не иска да връща цивилни заложници, се опитват дори да не повдигат тази тема. И нашата основна задача според мен, е да водим една информационна кампания, насочена именно към привличане на вниманието към проблема с освобождаването на цивилни заложници.

- А кога ще се направи такава информационна кампания? И защо все още я няма?

- Ние се опитваме да я правим. Всеки месец, аз лично, като пълномощен представител на Върховната Рада на Украйна, издавам информационен бриф. Имахме отделен бриф, посветен на цивилните заложници.
Но не виждам това да се разпространява  в света. Това е проблемът.

Организираме международни конференции, на които поставяме този въпрос. Между другото, тази година този проблем ще бъде повдигнат на най-високо ниво. Конференцията ще се проведе в Копенхаген на 6-8 ноември.

В международната конференция ще участват много ръководители на национални институции за защита на човешките права, мои колеги, както и ръководители на ООН, различни обществени организации, занимаващи се с проблемите на борбата с изтезанията. Така че там отделен панел ще разгледа въпроса за изтезанията, прилагани към цивилни, а отделен акцент ще бъде върху изтезанията от страна на Руската федерация срещу цивилни заложници.

- Какви са шансовете да бъде привлечено вниманието на света към тази тема? Защото за 18 месеца пълномащабна инвазия се оказва, че  той не участва много активно в този процес?

- Ще кажа дори повече. Работата не е само в тези 18 месеца. Факт е, че този въпрос не привлича внимание на международната общност от 2014 г. насам.

Има случаи, когато човек е бил осъден само за това, че е казал, че „в Украйна е било по-добре“.
Имаме отделен списък с цивилни заложници, които руснаците държат от години. Много от тях получиха дълги присъди затвор. 19 години. Че уж са "шпиони" на украинската армия. 17 години. 15 години присъди.

Въпреки че единствената вина на тези хора е в това, че останаха във временно окупираната територия на Украйна и подкрепиха Украйна със своите действия или думи. Имаме случай, когато човек беше осъден само за това, че е казал, че „в Украйна е било по-добре“. Тоест той е получил определен срок затвор само за думи.

- Казвате, че светът не  обръща  внимание на този проблем още от 2014 г. Това означава, че Украйна не артикулира достатъчно ясно проблема, или. Защото тази тема е болна преди всичко за Украйна. Колко хора участват в този процес в Украйна?

- Тук веднага ще отговоря, че Украйна не прави достатъчно. По-лесно е да намериш вина в себе си. Определено не съм от хората, които бягат от отговорност.

Към момента мога да кажа, че всички работят по въпроса с цивилните заложници. Цялата държава Украйна не просто казва това, но когато идваме на срещи с международни партньори или те идват при нас в Украйна, въпросът за цивилните заложници задължително се обсъжда. Задължително!

Нашите международни партньори са включени в тези процеси, където може да има резултат. Има резултат за децата.
Както казах, проблемът е друг. Нашите международни партньори се включват в тези процеси, където може да има резултат. Ето с децата има резултат. Там има много инициативи, които искат да се присъединят към нас, да станат медиатори, да върнат украинските деца на близките им.
Разбирайки, че при всички случаи руснаците рано или късно ще върнат децата. А цивилните заложници са много труден въпрос. Какво винаги казват руснаците по тази тема? Това са "украински шпиони", ние ги осъдихме. Какво сме нарушили, според международното хуманитарно право?

И фактът е, че тези хор са държани години наред в затворите, а представители на Международния комитет на Червения кръст не са допускани да ги посещават от години, въпреки че трябва. Факт е, че на роднини и приятели не се казва от години, къде са тези украинци, а ние ги търсим зрънце по  зрънце, защото ги  държат заедно с военнопленниците.

И също така руската страна винаги манипулира, че проблемът е в Украйна, че Украйна не иска да ви признае, като комбанти и не иска да ви размени срещу руски военнопленници.
Това е и момент на психологически натиск... Ситуацията се използва от Руската федерация, за да принуди роднините на цивилни заложници да излязат навън, да обвинят украинските власти, че Украйна е виновна за това, че те не се връщат по домовете си. Министър Дмитро Кулеба изрази убеждението си, че "международната общност няма средства за решаване на проблема с цивилните заложници".

- Смятате ли, че държавата Украйна действа възможно най-ефективна на този етап по въпроса за връщането на цивилните заложници?

- Ние определяме ефективността по резултатите. Има ли резултати? Не, те не са достатъчни. Тоест, от всички завърнали се 2598 граждани на Украйна, след създаването на Координационния щаб по въпросите за връщане  на военнопленниците, само 144 души са цивилни лица. Има ли резултат? Достатъчен ли е? Не. Максимално ефективен ли е? Не.

Ние правим това, което можем. Ние не седим със скръстени ръце. Търсим нови подходи. Изискваме тези международни организации, които получават безумно финансиране и са създадени, за да помагат за решаването на тези проблеми, да изпълнят своята мисия. Това са преди всичко ООН и Международният комитет на Червения кръст.

Предложих на руската страна: щом не пускате никого - пуснете мен, аз съм готов да отида там без никакви гаранции за сигурност от ваша страна. Поне направете нещо, за да улесните живота на нашите цивилни заложници.
Ние правим всичко перфектно, но смятам, че на първо място това определено не е липса на работа и заинтересованост от  украинската страна.
Правим каквото можем. Не мога физически да отида на територията на Руската федерация или на временно окупираната територия на Украйна и да прибера цивилни заложници или поне да проверя условията, в които те се намират. 

- Можете ли да посочите броя на цивилните заложници?

- Ние не цитираме тази цифра, която Руската федерация може да използва срещу нас. Но по наши данни става дума за 25 хиляди цивилни заложници. 

- А колко още украински военнопленници остават в руски плен?

- Много. Имаме приблизителна цифра но  не я назоваваме публично.

- А има ли яснота – какъв е броят на руските военнопленници в Украйна? Какъв обменен фонд има?

- Не, също не назоваваме публично тази бройка, не коментираме и какво става с обменния фонд? Чувам този въпрос да се поставя през цялото време от  роднини. Вчера публично казахме, че съществуват проблеми с обменния фонд. Имаме понякога впечатлението и усещането, че руската страна изобщо не се интересува от своите военнопленници. И това е друг проблем. На руснаците понякога им е по-интересно да използват както своите военнопленници, така и роднините на украинските военнопленници, но не и да върнат нашите хора у дома. Но внушават на роднини на военнопленници, че Украйна е виновна, Украйна не иска, ние предлагаме нещо си там, но те не са готови. Идеята и целта на руснаците е, че тази ситуация може да доведе до някакъв Майдан, който да свали сегашното украинско правителство.
За съжаление виждаме същия подход и от страна на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК – бел.ред.). Едно в едно. Криза в Украйна или конфликт. Това е уникална международна организация с уникален мандат. Само техните служители могат да проверяват военнопленници, цивилни заложници, да общуват с тях насаме, да проверяват условията за живот  на военнопленници, да участват в размяна, в репатриране на тежко ранени без никакви условия.

Но нищо от това не случва. На територията на Руската федерация дейността на МКЧК е блокирана и неефективна. Да, преди всичко заради действията на Руската федерация. Но включително, според мен, поради нежеланието на МКЧК да промени начина си на работа.

Но ние не спираме. Настояваме МКЧК също да нарича проблемите с истинските им имена. Ако Украйна има пълен достъп до руските военнопленници и Украйна напълно спазва Женевската конвенция, тогава го пишете директно. И ако Русия не прави нищо на руска територия, нещо повече, Русия убива официално верифицирани военнопленници, например в Оленивка. Нали там всички бяха потвърдени от МКЧК. Руснаците ги убиха. Г-н Гутериш дойде в Лвив и заяви: няма да оставим Оленивка да бъде забравена, създадохме отделна наблюдателна мисия, която ще разследва тези факти. Тази мисия работи 5 месеца! Нито веднъж те не се срещнаха с мен. Въпреки че аз бях инициатор на тези срещи.
След 5 месеца говорителят на Гутериш излиза на пресконференция и без никакви обяснения заявява: взето е решение тази мисия да бъде закрита. На директния въпрос на журналист, дали постъпват така заради позицията на Руската федерация, отговорът беше: без коментар.

Превод със съкращения: Faktor.bg