Две бързи рецепти, подходяищи за Коледния пост

Постенето е полезно както за тялото, така и за духа, независимо дали го правите по религиозни причини или за да намалите калории преди празниците

снимка: kulinar.bg

снимка: kulinar.bg

Важни са няколко правила по отношение на храненето, които ще ви осигурят добър тонус и психическо здраве в есенно-зимния период:

- Не прекалявайте с тестените храни;

- Набавете си нужните белтъчини от други храни, като бобовите култури - фасул, леща, грах, нахут, както и ядки - фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед.
Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си – както пресни, така под формата на супи и яхнии;

- По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци - не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии и сушени плодове.

Калорична зеленчукова салата с варива

Необходими продукти:

1 ч.ч. сварен боб
1 ч. сварена леща
2-3 бр. кисели краставички
1/2 бр. кисела зелка
2-3 бр. картофи
2-3 с.л. оцет
1-2 глави лук

Начин на приготвяне:

Бобът (или леща) се намачква с помощта на вилица. На ситно се нарязват предварително сварените картофи, краставички, зелето и лукът.

Всички изброени продукти се объркват добре, овкусяват се с оцет и малко сол.

По желание може да добавите и зехтин за аромат.

Може да се предложи и като предястие


Цветна крем супа

Необходими продукти:

1 чушка
300 г тиква (или карфиол)
250 г зелен боб
2 картофa
2 тиквички
сол и един зеленчуков бульон
магданоз (розмарин)

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват. Попарват се в литър гореща вода. Оставят се да врат около 20 минути и когато са омекнали се пасират. Овкусяват се с зеленчуков бульон.

Супата е добре да се сервира с крутони в дълбоки порцеланови купи, поръсена със ситно нарязан магданоз (или стръкче розмарин) и кубче маргарин за аромат.