21 Декември, 2025

Две бързи рецепти, подходяищи за Коледния пост

Две бързи рецепти, подходяищи за Коледния пост

снимка: kulinar.bg

Постенето е полезно както за тялото, така и за духа, независимо дали го правите по религиозни причини или за да намалите калории преди празниците

Важни са няколко правила по отношение на храненето, които ще ви осигурят добър тонус и психическо здраве в есенно-зимния период:

- Не прекалявайте с тестените храни;

- Набавете си нужните белтъчини от други храни, като бобовите култури - фасул, леща, грах, нахут, както и ядки - фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед.
Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си – както пресни, така под формата на супи и яхнии;

- По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци - не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии и сушени плодове.

Калорична зеленчукова салата с варива

Необходими продукти:

1 ч.ч. сварен боб
1 ч. сварена леща
2-3 бр. кисели краставички
1/2 бр. кисела зелка
2-3 бр. картофи
2-3 с.л. оцет
1-2 глави лук

Начин на приготвяне:

Бобът (или леща) се намачква с помощта на вилица. На ситно се нарязват предварително сварените картофи, краставички, зелето и лукът.

Всички изброени продукти се объркват добре, овкусяват се с оцет и малко сол.

По желание може да добавите и зехтин за аромат.

Може да се предложи и като предястие


Цветна крем супа

Необходими продукти:

1 чушка
300 г тиква (или карфиол)
250 г зелен боб
2 картофa
2 тиквички
сол и един зеленчуков бульон
магданоз (розмарин)

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват. Попарват се в литър гореща вода. Оставят се да врат около 20 минути и когато са омекнали се пасират. Овкусяват се с зеленчуков бульон.

Супата е добре да се сервира с крутони в дълбоки порцеланови купи, поръсена със ситно нарязан магданоз (или стръкче розмарин) и кубче маргарин за аромат.

 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза