Кълбото на руските ни зависимости се разплита ден след ден от началото на войната

Путин не само сложи ред в системата на съветските съветници в България, той е реформира и реорганизира

Евгений Кънев

Кълбото на руските ни зависимости се разплита ден след ден от началото на войната. Дори аз, дето се занимавам с темата “Русия”, откакто се помня, продължавам да се изненадвам - камо ли хората, които още живеят с митовете за дядо Иван.

Ето вчера, САЩ са оповестили налични данни за над 300 млн долара отишли в създаването на пропутински политици, партии и организации в над 20 страни на 4 континента след 2014 г. А това със сигурност е само върхът на корупционния айсберг. 

Нали никой не се съмнява, че ние сме на видно място в този списък. Вече се споменава името “Бабаков” като куриер, а любопитните могат с Гугъл да видят какво казват Цветан Цветанов (покрай Турски поток) и журналистът Николай Стайков (покрай КТБ и Южен Поток) за него. Така ще лъсне в цялата си прелест най-видният “Атлантик на републиката”.
Но думата ми е

колко огромна е руската хидра,

плъзнала със своите пипала навсякъде в демократичния свят. И грешат тези, които смятат, че Путин е я създал. Не, това са вековни усилия за проникване, експлоатиране на слабости на демократичните системи, манипулация на общественото мнение и накрая на изборите.

Спомням си едно интервю на емигриралия в САЩ полковник от КГБ Юри Безменов още при комунизма - можете да го намерите в мрежата. В него, той предупреждава САЩ за огромните инвестиции, които прави СССР във вербуването на журналисти и лидери на обществено мнение и как се вкарват разделителни линии в обществото, специфичен език, нарочва се системата като виновна за проблемите на хората - с ясната цел за посяване на недоверие към демокрацията и политиците, които я представляват. А демокрацията е фина система, която изисква хората, които живеят в нея да я разбират с нейните слабости, за да се възползват от нейните предимства. В модерния си вид е едва на няколко века, а хората са живели хилядолетия във вертикално изградени общества с йерархия и вожд начело. Затова, както казва приятел, е много лесно в моменти на трудности всеки човек да търси опора в някой водач, в някой алфа мейл, вместо да се опитва сам да реши проблемите си в хоризонталната демократична система. И този проблем руските идеологически институти - на база десетилетен КГБ опит с всякакви психологически методики - са го превърнали в мощен инструмент за идеологическа диверсия. Режимът на Путин само надгради и обогати този инструментариум, улеснен от появата на социалните мрежи. Така ще дойдат Брекзит и Тръмп - които са кулминацията в десетилетната руска диверсия на Запад.

А в България? 

Тук нещата са още по-директни. Пак ще се позова на дефектирал КГБ висш офицер Олег Гордиевски от интервю преди време на Георги Коритаров:

"Вие много добре знаете, че по времето на соц-а във всяко ваше Министерство имаше т. нар. "съветски съветник" с ранг на зам. министър. Никой в държавата ви (става въпрос за България в цялото интервю) нямаше право да отказва каквато и да било информация на съветските съветници. Включително и такава с най-строг гриф на секретност. Те, от своя страна, веднага препращаха всичката информация в Кремъл, където цял многоброен щаб от висококвалифицирани кадри я анализираше, класифицираше и архивираше. Много често самият български министър нямаше чак толкова пълна информация за повереното му ведомство, отколкото имаше Москва. 

В началото на 90-те, във връзка с разпадането на СССР, тези съветски съветници останаха безпризорни. Никой не ги търсеше за нищо и никой не ги контролираше. Някой от тях продължаваха да изпращат информация на стария адрес, но това беше по-скоро израз на добра воля, а не на задължение.

Едно от първите неща които Путин направи още щом взе властта, бе

да сложи ред в системата на съветските съветници

И не само това - той изцяло реформира и реорганизира системата. Въведе железен ред и дисциплина, координация и субординация. Също така разшири системата като вербува много нови кадри, предимно от български етнически произход (русофилите за които иде реч). Старите кадри останаха още известно време, за да предадат опит на по-младите си колеги, както и да ги внедрят в различни ведомства на държавата ви. Сега те са навсякъде. 

Сега във вашата държава работи мощна руска резидентура съставена от 200 клетки, от 3 до 20 души всяка, командвани на място от руски генерал. Те са внедрени във всичките ви държавни институции и ведомства, включително и в тайните служби, в армията, в полицията и в институциите пряко отговарящи за сигурността на държавата ви (вероятно е имал предвид ДАНС). Сега, както количествено, така и качествено - пред вид възможностите на новите технически средства за комуникация, информационният поток от България към Кремъл е в пъти по-мощен и по-плътен отколкото по времето на соц-а."

Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktpr.bg