"Подаръкът" на Лукойл от 700 000 лв. - PR захарчето на Радев към русофилите у нас, за да работи спокойно в полза на Путин

Служебният кабинет действа като изнесено задгранично представителство на Путинтерна

Евгений Кънев

Евгений Кънев

Евгений Кънев

Сигурно много българи са поели захарчето за едни 700 млн. лв. на Лукойл - като едва ли не дарение на компанията у нас.

Всъщност това е PR захарче на Радев към русофилската публика, благодарение на чиято безусловна подкрепа все още е президент. За да може спокойно да работи в полза на Путин под слогана за защита на националния интерес.

За какво става дума.

Лукойл е една от малкото, ако не единствената руска корпорация, която засега избегна санкциите на ЕС, въпреки че нейният основател и дългогодишен шеф Алекперов попадна под тях. Засега този неин статут се крепи на официалната й позиция, че е против войната и че е регистрирана в Нидерландия като холдинг и Швейцария като най-голямо търговско поделение. 

На практика обаче, компанията - въпреки ширещата се заблуда, че на ниво собственост не е руска - е основен контрибутор в руския бюджет, където отиват милиарди да финансират войната на Путин. 

Оцеляването на компанията изисква дълбоко преструктуриране, което е в ход. Защото санкциите чукат, а Германия вече национализира поделенията на другия руски нефтен гигант Роснефт. В Италия се търси купувач за рафинерията на Лукойл в Сицилия, на която западните банки отказват оборотно финансиране и тя засега оцелява с кредит от самия Лукойл. 

Втората рафинерия в Румъния също е под напрежение, заради напрегнати отношения с румънското правителство във връзка с неспазване на данъчното законодателство. А заради наличието на румънски добив на петрол, Лукойл там не може да установи монопол. 

Голяма част от операциите на Лукойл всъщност вече са трансферирани в Дубай, въпреки твърденията, че идват в Бургас. Но Третата рафинерия в Бургас остава най-ценната, заради политическата и дори банкова подкрепа на нейните операции у нас. 

В какво се състои тази подкрепа?

ЕС наложи ембарго върху покупката на транспортиран по море руски петрол, което влиза от 6 декември. България обаче извоюва дерогация за внос на руски петрол до края на 2024 г под предлог, че ще бъде застрашена дейността на рафинерията, работните места и ще се създаде втори шок след спирането и на руския газ, което ще даде нов силен тласък на инфлацията.

Но дерогацията важи само за внос, не и за износ на продукти от руски нефт за трети страни, вкл в ЕС. Ето тук идва “разсеяността” на кабинета "Радев", който в един хор твърди, че дерогацията важи и за износа и така уж облекчавали напрежението на европейските пазари. Наложи се дори изявление отново на ЕК за обхвата на дерогацията, което радевистите се правят, че не са чули.  

И така идва мястото на “подаръка” от 700 млн лв. Преместваме си операциите със седалище Бургас - казва Лукойл - което ще ви даде годишно 700 млн в бюджета - но САМО ако продължи износът. Иначе няма как. Т.е ако се заобиколят санкциите на ЕС.

За да продължи износа, България трябва да влезе в конфликт с Европейската комисия. И това със сигурност ще го видим в следващите дни.  Рафинерията спокойно може да работи и с неруски петрол, но тогава кой ще купува руския и кой ще финансира войната на Путин? 

Заблуда е, че ще плащаме цената на руския петрол, а не цената на брент петрола по бензинстанциите. Ако въобще нещо влезе в бюджета от тази разлика - то това ще е цената на продължаване на нашия колониален статут. Затова  Радев вече удължи и концесията на Лукойл за Росенец - с която надали ще ни приемат скоро в Шенген.

А как се плащат 700 млн лв в бюджета? Те биха представлявали 10% от чистата печалба от 7 млрд. лева, която ще отиде в Русия. 

Както в случая с Газпром, с опита за блокаж на интерконектора ( заради който се намеси ЕК!), с руското ядрено гориво, с руските самолети, с опита да се блокира помощта за Украйна - Служебният кабинет на Радев работи - без преувеличение - като изнесено задгранично представителство на Коминтерна, пардон Путинтерна.

Явно това Радев е учил в американската военна академия, с която се гордее.

А ние с какво да се гордеем?