Как "Ростуризъм" разбива митовете на Кремъл за "русофобските хотели" в Европа

След многобройни оплаквания на руски туристи за лошо и некоректно отношение към тях особено в курортите на Европа, и слуховете за вълна от русофобия зад граница, управляващите в Москва обмислят създаването на списък на русофобските хотели зад граница. Идеята е по този начин руснаците да бъдат предпазени от обиди, ругатни и тормоз по техен адрес, да бъде защитено достойнството на руската нация. 

Този нов наратив на властта в Москва се оказва обаче твърде несъстоятелен. И той е опроверган не от някой друг, а от руската федерална агенция по туризъм „Ростуризъм“, пише Лента.ру.

Експертите там не смятат  за необходимо за момента да бъде създаван списък с чуждестранни хотели, в които се насърчава русофобията. Ръководителят на отдела Зарина Догузова написа в канала на Telegram, че се усъмни в неговата целесъобразност, както що се отнася до интересите на руските туристи, така и в контекстта на основните тенденции в туристическия бранш. Според Догузова през март-април 2022 г. агенцията наистина е регистрирала редица случаи на русофобия в хотели в чужбина, като всеки един случаи се проверява индивиуално много внимателно от туристическите власти в тези страни. Но напоследък има малко жалби и оплаквания от руснаци и организации, което прави този списък несъстотелен към този момент.

„Освен това такива случаи като правило имат широк резонанс - туристът просто няма да отиде повече в такъв хотел, а туроператорите отказват по-нататъшно сътрудничество“, увери ръководителят на Ростуризъм. Според агенцията лошото отношение, обидите и тормозът към руснаците в европейските курорти са изолирани случаи, което ги кара да смятат, че рискът от агресия в туристическите зони към руските туристи е незначителен.