Генадий Гудков в ексклузивно интервю за Faktor.bg: Огромна част от българския естаблишмент се намира под влиянието на Путин

Президентът на Русия разглежда България като страна, която се намира под кремълско влияние и затова е длъжна да се държи по съответния начин

Генадий Гудков, снимка БГНЕС,

Генадий Гудков, снимка БГНЕС,

ФСБ има много силно влияние върху българските спецслужби, в правоохранителните органи

Хората трябва да разберат, че путинският режим нанася огромна вреда не само на руския народ, но и на българския, казва бившият руски депутат и опозиционен политик 

Интервю на Анелия Димитрова

-  Господин Гудков, с какво може да се обясни новата ескалация на напрежение в Европа, предизвикана от Владимир Путин и защо именно сега се случва всичко това?

-  Не е отсега. Западната, европейската общественост не разбира докрай какво се случва между Русия и Украйна. Путин носи тази идея, фикс-идея, с която той иска да влезе в световната история: да възстанови съюзната държава, да влезе в историята като "обединител на руските земи" и ключът, ключовата роля в този проект е отредена на Украйна.
През 2004 година господин Путин на среща на Г-8 заявил в неформална обстановка: "Ние сме готови на сътрудничество, да уважаваме партньорите, да изслушваме критиката, но не ни пречете на нашето постсъветско пространство да влияем и да установяваме отношения. Както ми разказа един от участниците в тази среща нито един от присъстващите лидери не е възразил тогава - някой се позасмял, някой се пошегувал, друг го потупал по рамото, но нито един от тях не е възразил и Путин възприел това като индулгенция за желанието да установи пълен контрол и влияние върху постсъветското пространство.

До 2014 година Путин смяташе, че Украйна ще стане част от съюзната държава и, когато се случи Майданът и Виктор Янукович не употреби сила, а напусна поста си и в Украйна дойдоха на власт прозападните сили, Путин възприе това като лично оскърбление, като лично предизвикателство, вероломство, шамар.
И в действията на Кремъл спрямо Украйна има твърде много емоции, лични емоции на Владимир Путин и затова действията често не носят прагматичен характер, защото почиват на желанието на Путин да "даде да се разбере" на Украйна, да я накаже, да не позволи на украинците да живеят нормално и да се развиват. 
И именно тук е голямата опасност - личната обида на Путин.

- Каква е прогнозата Ви за развитието на кризата? Как ще завърши това дрънкане оръжие?

- Не изключвам въоръжен конфликт. Ударите срещу Украйна може да са дистанционни, да няма широкомащабно нахлуване, окупация и т.н. Но смятам, че тези мащабни учения по границата с Украйна, а трябва да знаете, че в тях са въвлечени войски от Далечния Изток, Сибир, Урал, Тихоокеанската ескадра преминава Босфора, за да влезе в Черно море. Това се случва за първи път в историята, Балтийският флот, Северния флот е в Черно море. Затова аз смятам, че вероятността от въоръжен конфликт е достатъчно висока, независимо от заплахите от Запада, на баланса на съотношение на силите и анализите на военните. Смятам, че е водеща силата на неадекватността на Путин при оценката на последствията, а ние виждаме, че той, за съжаление, пребивава в собствен, илюзорен свят. Това също е много опасно, диктаторите в крайна сметка започват да виждат света съвършено различно от реалността.

- Какво е влиянието в Русия на запасните офицери и сподвижници на генерал Леонид Ивашов, който призова Путин да се оттегли и заяви, че той неизбежно ще бъде изправен пред международен трибунал заради агресивната му политика?

- Леонид Ивашов, когото лично познавам, е военен с много сериозен авторитет сред ветераните. Но той отдавна не е на служба, но авторитетът му е сред офицерския корпус, който вече не е в армията. Затова не е възможен никакъв военен бунт или преврат. Но Ивашов отразява мнението на стотици хиляди хора, които са били в армията. Кремъл трябва да се вслуша в неговата гледна точка, защото тя отразява позициите на хората, които, образно казано, вчера го аплодираха за Крим, вчера го аплодираха за новите оръжия, за огромния военен бюджет. Това са същите хора, които днес го призовават да подаде оставка. 
Те разбират колко опасна и пагубна за Русия би станала една война. Те разбират опасността не само от братоубийствена война с Украйна, в която ще загинат огромен брой хора, но и опасността от една мащабна война. Точно затова те сега заемат тази позиция.

- Как оценявате ситуацията със сигурността в Черноморския регион?

- Смятам, че в момента изобщо няма такова нещо като "сигурност" в черноморския регион. Особено, когато се правят военни приготовления, когато се струпва огромно количество военни кораби, провеждат се мащабни военни учения, когато съществува незавършен военен конфликт, визирам Крим, Донбас, Луганск - това е много опасно. 
Турция също активно участва в този конфликт, не пряко, но като оказва военна помощ на Украйна, заедно с Британия, Полша и други страни. Напрежението в Черно море се нагнетява и във всеки един момент там могат да избухнат военни действия. Затова смятам, че черноморската сигурност е мит, тя не съществува.
Приветствам позицията на вашия президент, който заяви, че в България ще има съюзни военни от НАТО, които да гарантират безопасността.

- Защо, според Вас, Русия спомена изрично България, когато постави искането НАТО да се оттегли до позициите си от 1997 година?

- Независимо, че политическото ръководство движи страната ви към Европа, огромната част от българския естаблишмент се намира под влиянието на Путин. В България има огромен брой хора, които са агенти на путинското влияние и именно затова Путин разглежда България като страна, която се намира под кремълско влияние и затова е длъжна да се държи по съответния начин. Тоест, той не признава докрай суверенитета на България в правото и на избор на съюзници, форма на сигурност и т.н. Путин смята България за своя "зона на влияние". И той има право, защото огромен брой хора, включително естаблишмента, са агенти на влияние на Путин.
А значителна част от българите, за съжаление, не правят разлика между тази Русия и руския народ, който е готов да бъде приятел на българите и путинския режим, който по същество е опасен и вреден за България.

- В този контекст можете ли да кажете в кои сфери са проникнали тези "агенти на влияние", за които говорите, и това само кремълските пари ли са?

- О, да, става дума за сериозно влияние. На първо място - ако говорим за руски пари, капитали и влияние, това е сферата на сигурността. ФСБ има много силно въздействие върху българските спецслужби, в правоохранителните органи. И това го знам, не от казано от друг, а от конкретни факти. Моят син Дмитрий Гудков, който е известен руски опозиционен политик, депутат от Думата, беше принуден да напусне Русия заради заплахата от политическа разправа. През юни миналата година той се обърна към българските власти за виза, тъй като имаше възможност да започне работа като представител на една руска компания и два пъти му беше отказано. Казаха ни, че информацията, която дошла за него от ФСБ в българските спецслужби е, че той е обвинен в някакви криминални дела. Значи, когато имаше репресии против него българското общество му съчувстваше, когато го вкараха в затвора, българските медии отразиха това, но му отказаха два пъти виза. Отказаха му, независимо, че имаше обещание от МВнР по време на служебното правителство. Това не е единственият случай. Виза беше отказана на информаторите на Христо Грозев, които разобличиха мъченията в руските затвори и трудови колонии, те с огромни усилия получиха туристически визи за България. По каква причина? Изключително заради влиянието на ФСБ върху българските спецслужби.
Друга сфера на влияние е енергетиката. Господин Михаил Крутихин, известен експерт, директно обвини българските енергийни компании, че са корумпирани от руските власти и от газпромските структури, че сключват неизгодни за България договори, но изгодни за "Газпром" и другите руски компании. Знам, че в момента в българския парламент има скандал по този повод и съвсем правилно, защото влиянието на Русия, на путинския режим в българската енергетика е огромно.
В туризма положението е съвсем същото. Има много големи инвестиции в туризма. Ние прекрасно знаем в кои региони има съмнителни инвестиции, които се свързват с криминални групировки, недалеч от Варна, например. 

В страната действа руската мафия, това ми го казаха хора от вашите служби за сигурност.
Аз мисля, че руското влияние като спирачка за движението ви към Европа е много силно.
В българския парламент има политици, пропутински ориентирани, които дори не го крият. 
Хората трябва да разберат, че путинският режим нанася огромна вреда не само на руския народ, но и на българския. Спомнете си взривовете в оръжейните заводи, отравянето на баща и син Гебреви. 

- На 19 февруари опозиционери на Путин учредяват в София  Движение „За свободна Русия“, вие сте негов координатор. Какви са целите на организацията, към кого са насочени посланията Ви?

- Нашето движение ще се нарича "За свободна Русия"(България). Ние искаме да обединим хора съмишленици, които ще са в състояние да обясняват на българския политически истаблишмент, на българското общество опасността от путинския курс, разликата между тази Русия, която ние представляваме, която е приятелска към България и тази руска политическа власт, която, по същество, не е добронамерена към България. Ние искаме в България да има алтернативна, коректна гледна точка към събитията в Русия и около Русия. 

Искаме да влияем върху общественото мнение, върху гледната точка на политиците и гражданите.
Освен това разбираме, колко е трудно днес на новата миграция от Русия. Например, Флора Ахметова, която беше принудена да напусне страната не защото се е занимавала с политика, а се е борила срещу мошеници, корупционери. Да се бориш с корупцията в България се приравнява с екстремизъм. Тя дълго време беше напълно безправна, дори и сега няма правото да работи, живее в лагер, в тежки условия. И такива хора, които по различни причини не могат да остават повече в Русия са много и ние искаме да привлечем внимание към техните проблеми и да търсим начини за тяхното решаване. Да облекчим участта на политическите мигранти и на тези мигранти, които са били принудени да напуснат страната, защото се страхуват за своя живот и здраве.

Третата ни задача е, да опитаме да покажем на България другата Русия. В Русия има хора, които сега са лидери на обществено мнение и които са непознати тук -  Виктор Шендерович, или великият шахматист Гари Каспаров. Те са принудени да напуснат Русия. Ние ще каним тези хора в България, ще организираме срещи с тях, за да разбират българите, че има и друга Русия.

В нашата организация каним не само руснаци, а украинци, белоруси, българи - всички, които са на тези позиции, които искат Русия да стане свободна и демократична и цивилизова държава и живеят на територията на България.