Проф. Георги Фотев за "Възраждане": Това е неофашистка партия

Големият разкол в обществото ни е свързан с отношението към войната в Украйна

Проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев

„Много омраза има в българското  общество, измъчва ме въпросът какво правим с омразата.“ Това заяви социологът проф. Георги Фотев пред бТВ.

„Едно е етиката на спасението душата, съвършено друго е етиката на политическото общество или етиката на отговорността“, отбеляза той.

Ученият констатира, че големият разкол в обществото ни  е свързан с отношението към войната на Русия срещу Украйна.

По думите му, реториката на партия „Възраждане“ съдържа омразата в нейната дълбочинност.

„Това е неофашистка партия, зная какво говоря“, посочи проф. Фотев.

По думите му, трябва да сме наясно, че хулиганското поведение на улицата, в кръчмата или на други подобни места е едно, а хулиганското поведение на водач на парламентарна партия е нещо много различно.

Социологът подчерта, че лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов говори „като господаря на Кремъл“ - внушава, че у нас всичко се решава в американското посолство, твърди, че украинският президент Володимир Зеленски е нацист.  

Проф. Фотев посочи като антипод на Костадинов националната ни икона Васил Левски:
„Вземете Левски – навсякъде има само европейски ценности – то е вътре в него. (…) Ценността е най-голямата сила, когато е в сърцето.“

Той напомни, че след Освобождението проф. Иван Шишманов събира младежи и ги изпраща да учат в Европа – те се връщат и създават университет, театър, защото европейските ценности са вътре в нас.

Проф. Фотев отбеляза, че Александър Невски, чието име носи патриаршеската катедрала, е символ на борбата на Русия срещу Европа. Според него храмът би трябвало да носи името на цар Борис – Покръстителя: „Нима той не заслужава един храм?“

Социологът напомни също, че Иван Аксаков, чието име носи централна столична улица, е смятал, че в никакъв случай не трябва да има суверенна българска държава, защото това е било в противоречие с интересите на Русия.  

По думите на проф. Фотев, 3 март е важна дата, но не може да бъде национален празник на България –националният празник трябва да повдига самочувствието на народа. Той подчерта, че няма подобен национален празник в други страни.