И "демократът " Луджев се включи в путинофилския хор за войната в Украйна

Не е начинът да озаптиш Русия чрез конфронтация, макар да е ясно, че тя води агресивна политика, твърди още бившият военен министър

Димитър Луджев

Димитър Луджев

"Даването на военна подкрепа на Украйна няма да промени военния конфликт. Но с такова действие ще се присъединим към онези сили, които тласкат конфликта в грешна посока. Конфликтът ще се удължи, ще има още повече жертви, ще се подхранят агресивните амбиции на Владимир Путин и на неговото обкръжение. А в глобален план последствията са още по-тежки". Това каза пред БНР проф. Димитър Луджев, бивш министър на отбраната в първия кабинет на СДС.

Според него "истерията за въоръжаване на Украйна ще бъде продължение на една политика на разрушаване на сегашната система на сигурност в Европа". С тази своя теза бившият военен военен министър, представящ се като демократ, се включи в пропутинския хор у нас. 

Димитър Луджев подчерта, че войната не е изход, има условия за постигане на мир - позиция, с която реално се присъедини към групата на Радев, БСП и "Възраждане".

"Позорно е мисленето да караш един народ да се сражава без перспективата да реши проблемите си, посочи Луджев, визирайки може би руския народ, който Путин въвлече в една безсмислена война. (...)  Вината на агресивната руска политика е ясна, но не е начин да озаптиш Русия чрез конфронтация", посочи Луджев.

Само че реалността ни показва друго - лидери, експерти и анализатори са все по-убедени, че руският президент изобщо не желае да преговаря за мир. Неговите амбиции са съвършено ясни и те няма как да бъдат постигнати с мирно решение на конфликта в Украйна, защото това би означавало Путин и Русия да се признаят за победени. Така че едва ли има друг начин, както казва бившият военен министър Луджев, да бъде озаптен агресорът освен отвръщайки на удара с удар.