Yettel увеличава мобилните услуги с 15,3%, Vivacom с 2 лв., А1 не са обявили


Yettel предвижда увеличение на мобилните услуги с 15,3%, Vivacom с 2 лв., но не беше предоставена информация за евентуалното увеличение на цените от А1. Tова стана ясно на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации, съобщи БГНЕС.

Омбудсманът Диана Ковачева обясни, че след като е било оповестено за новото таксуване на мобилните оператори, тя е получила множество сигнали. По думите й Виваком иска да увеличи таксите си с 2 лв., докато Yettel предвиждат увеличение с 15,3% за мобилните услуги. "Дейността на мобилните оператори е насочена към печалба, въпросът е кое налага при подкрепа от страна на държавата да се направи тази индексация? Не е ясно с какъв процент увеличава Виваком.", обясни тя. Ковачева е категорична, че няма възможност за клиентите на Yettel да се откажат ако цената, която е индексирана и не отговаря на техните възможности, докато при Виваком съществува подобна възможност. "Крайно несправедливо е по този начин да се увеличават цените по този начин. Редно е ако се стигне до такава индексация, хората с увреждания да бъдат изключени. По отношение на пенсионерите смятам, че трябва да се направи подобно изключение", подчерта тя.

Председателят на УС на Алианса на технологичната индустрия Андреана Атанасова представляваше трите мобилни оператора (Yettel, A1 и Виваком). Тя каза, че покритието на 4G в България е 99% и изисква сериозни инвестиции, за да може да бъде осигурено. По думите й 5G покритието също е обхванало около 44%. Атанасова подчерта, че инвестициите в този сектор зависят и от крайният потребител, но обърна внимание, че те също се грижат за защитата на потребителите. "Ние индексираме спрямо инфлацията. Разходите за поддръжка за мобилните оператори надхвърлят 60%. Ползват се компенсация за електроенергия, но ръстът е 25%. Има ръст в административните разходи. Всеки оператор предвижда различна индексация", добави тя. Атанасова разясни, че разходите при различните оператори са различни. "Оттам и цените са им различни", категорична е тя. Председателят на УС на Алианса на технологичната индустрия уточни, че не може да предостави информация относно приходите и печалбата на трите оператори и поясни, че това могат да направят само самите оператори.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев заяви, че комисията няма възможност да влияе върху ценообразуването на мобилни оператори и икономически субекти. "Ние няма как да регулираме цените", напомни той. По думите му проверката на комисията за мобилните оператори е завършена. "По-голямата част от клаузите са неравноправни", каза той и добави, че това се отнася и за трите мобилни оператори. Алипиев отбеляза, че индексацията на цената зависи от обективни и субективни фактори. "Ако това, което е заложено в техните общи условия за индексация не е превишено, опираме до това дали е морално или не.", обясни той. Председателят на КЗП уточни, че индексацията не представлява нелоялната търговска практика.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров подчерта, че те имат малка роля в целия процес. "Когато излязат първите сметки ще направим проверка и ще информираме обществото", обясни той.