Цените на храните в света достигнаха двегодишно дъно

Запасите от зърнени храни в света през сезон 2023-2024 г. ще нараснат до рекордните 873 млн. тона


Индексът на цените на храните в света на Организацията за прехрана и земеделие към ООН е достигнал през май двегодишно дъно, след като спадът на цените на олиото, зърнените и млечните храни е компенсирал поскъпването на захарта и месото, предава Ройтерс.

Ценовият индекс на организацията, който следи най-търгуваните хранителни стоки в света, е достигнал средно 124,3 пункта през май спрямо ревизираните 127,7 пункта за предходния месец, съобщи агенцията в петък. Първоначално индексът за април беше 127,2 пункта.

Индексът през май е на най-ниското си ниво от април 2021 г. и е с 22% под историческия връх през март 2022 г. след началото на нашествието на Русия в Украйна.

Според прогнозите запасите от зърнени храни в света през сезон 2023-2024 г. ще нараснат с 1,7% на годишна база до рекордните 873 млн. тона, отразявайки очакванията за по-големи наличности от царевица, ориз и ечемик.

Но наличностите от пшеница се очаква да намалеят, тъй като според прогнозите производството ще намалее, докато търсенето ще остане стабилно.