Иван Шишков: През септември по интерконектора ще потече газ

Отварят програмата за саниране през септември-октомври

Иван Шишков

Иван Шишков

Гръцката компания-изпълнител се е ангажирала интерконекторът с Гърция да бъде завършен до 10-15 септември. Това съобщи пред бТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

По думите му, след довършването на основните строителни работи, позволяващи безопасна експлоатация на тръбопровода, приемателната комисия ще издаде необходимите документи в рамките на няколко дни и интерконекторът ще получи акт 16.

Той посочи, че недовършените работи не са били само !%, както твърдеше редовното правителство.

През август компанията-изпълнител е завършила противопожарния водопровод в основната сграда в Хасково, както и връзката с канализацията.

Остават дребни неща като полагане на гипсокартон за противопожарна защита на сграда, което е нормативно изискване с оглед на сигурността.

Министър Шишков съобщи също, че през септември-октомври отново ще бъде отворена програмата за саниране. Сградите, одобрени до март 2023 г. ще получат 100:финансиране от програмата, а след това ще ще ръботи със съфинансиране -  80% от програмата, 20% от собствениците.

Служебният регионален министър каза още, че трябва да продължи работата по лотове 1.2 и 3 на автомагистрала „Хемус“, защото ако и през тази зима не бъде направено нищо, ще се появят технически проблеми.    

Шишков отбеляза, че в момента са проблемни лотове 4 и 5, където е установено незаконно строителство. Според него държавата трябва да положи усилия то да бъде узаконено, за да може да продължи  изграждането на магистралата.