Москва обвини Украйна във въздушен удар срещу петролната база в Белгород; Киев - не сме отговорни за всички катастрофи на Русия

Украйна не може да носи отговорност за всички погрешни сметки и катастрофи в Русия, отговориха от Кремъл

Осем резервоара с гориво горят в петролна база в Белгород, съобщи източник от службата за спешна помощ пред ТАСС, предаде БГНЕС. "В момента горят 8 резервоара за гориво, всички с вместимост 2000 куб. м. Съществува опасност от по-нататъшно разпространение на пожара", заяви той. От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че групата за гасене на пожара е увеличена на 170 души.

Новината е потвърдена от руския губернатор Вячеслав Гладков. Той заяви в канала си в Телеграм, че пожарът, избухнал тази сутрин в петролен склад в руския град Белгород, е причинен от въздушни удари от два украински хеликоптера.

Няколко часа по-късно Украинското министерство на отбраната не потвърди информацията, че Украйна е отговорна за въздушна атака срещу петролната база в руския Белгород.

„Украйна не носи отговорност за произшествия в Русия“, посочват от министерството.

 „Украинската държава осъществява отбранителна операция по отблъскване на въоръжената руска агресия на територията на Украйна. И това съвсем не означава, че Украйна трябва да носи отговорност за всички погрешни сметки и катастрофи, всички събития, ставащи на територията на Руската федерация", заяви  говорителят на министерството на отбраната Олександър Мотузяник.

По-рано министърът на отбраната Дмитро Кулеба заяви, че не може нито да потвърди, нито да опровергае дали Украйна има нещо общо с инцидента. Но логиката на събития в Украйна през последните дни навеждат на мисълта, че има опити да се тиражира невярна информация относно активностите на украинските въоръжени сили, на които се приписват действия, които те не са извършили. В този смисъл новината на ТАСС събужда дълбоки съмнения в нейната истиност, защото агенцията тиражира единствено официална информация на Кремъл. А тя никога не може да бъде приемана за чиста монета.