Литва призова НАТО да изгради военни бази на границата с Русия

Трябва да се обяви, че основополагащият акт Русия-НАТО от 1997 г. е мъртъв, настоява Гитанас Науседа

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че НАТО трябва да анулира акта за отношения и сътрудничество с Русия, подписан през 1997 г. Според него е необходимо да се изградят постоянни военни бази на границата с Руската федерация, което е забранено с този закон, предаде "Фокус".

"Когато Русия предприема активни стъпки за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус – и имаме всички доказателства, че това се случва – най-накрая трябва да обявим, че основополагащият акт Русия-НАТО е мъртъв“, подчерта Науседа пред The ​​Times. Според него, докато този акт съществува, той "пречи на трезвото мислене в много столици и ни държи в сивата зона на стратегическа неяснота".

Както пише The ​​Times международните сили на НАТО са разположени в девет страни, като в това число са Полша и балтийските държави. Те обаче работят на ротационен принцип и често се изтеглят след шест месеца, тъй като споразумение за сътрудничество с Русия забранява установяването на постоянни бази в голяма част от бившия източен блок.

Науседа коментира и перспективите на Украйна в НАТО. Според него би било грешка да се повтарят същите формулировки след срещата на върха във Вилнюс, които бяха използвани след срещата на върха в Букурещ през 2008 г. Президентът на Литва смята, че е необходимо да се посочи "най-ясният и най-краткият път за влизане на Украйна", защото това ще повдигне морала на украинската армия. Той призна, че членството на Украйна в НАТО е невъзможно, "докато страната е във война". "Нашата идея е да изпратим сигнал за това как можем да действаме, ако войната приключи и условията го позволяват“, обясни той.