Любчо Георгиевски: Борбата на македонската църква беше да се отдели от сръбската, не от българската

Основната цел на сръбския македонизъм не е свързана с историята и икономиката, а с това РСМ и България да бъдат скарани.

Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски

Борбата на Северна Македония за самостоятелна църква беше насочена към отделяне от сръбската патриаршия, не от българската. Това заяви пред бТВ бившият македонски премиер Любчо Георгиевски.  Той напомни, че досега македонската църква беше под юрисдикцията на сръбската.  

„Не зная защо експертите по православието не го разбира това“, коментира той по повод на множеството негативни коментари в България във връзка с признаването на македонската църква от Вселенската патриаршия.

Излиза, че македонската църква едва ли не е предала българската, добави Георгиевски, като напомни, че тя поиска от БПЦ да й стане църква-майка, но Светият синод отказа.  

Според него, не е късно българската църква да стане  майка на македонската.

По думите му, от много криворазбран патриотизъм нашите две страни са стигали до катастрофи.  

„Най-големите катастрофи ги правят патриотите“, добави Георгиевски.

Той смята, че през следващите два месеца трябва да се положат усилия да бъде изпълнен договорът за добросъседство, защото ако блокирането на  предприсъединителните преговори с ЕС продължи, от това ще загубят и РСМ, и България.   

Според Георгиевски, двамата премиер имат желание за решаване на спора, но изрази съмнения доколко ще имат и силата да го направят. Той посочи като пречки отношението на коалиционните им партньори и опозицията, както и натиска на общественото мнение, което не благоприятства подобряването на отношенията.  

„И двете правителства са под тежката артилерия на критиците си,  на мен  ми е жал“, сподели бившият македонски премиер.

Той коментира, че отношенията ни никога не са били идеални но през последните години те се влошават все повече.

Любчо Георгиевски смята, че българите трябва да бъдат вписани в конституцията на РСМ, което ще им даде права – да имат свои паралелки в училищата, национален ден, свой университет.

По думите му, в РСМ има толерантно отношение към малцинствата, но това не е така по отношение на българското.

„Може да си всякакъв, но не може да си българин“, констатира той.  

Георгиевски посочи, че зад проблемите между двете ни страни стои дълбоката държава, върху  която Русия упражнява влияние. Той подчерта, че основната цел на наложения сръбски македонизъм не е свързана с историята и икономиката, а с това Македония и България да бъдат разделени и скарани.

По думите му, големите държави винаги са оказвали натиск върху Балканите, но в момента западните страни не оказват негативен натиск, а искат да помогнат за решаването проблемите между София и Скопие.