Дори италианските майстори, които имат босилека за цар на подправките, не го слагат на месо

Вярно, че в Италия го слагат почти на всичко, но първо - не го смесват с други подправки, и второ, това не означава, че отива на нашата национална кухня. И все пак босилекът върви най-много на зеленчукови ястия - на прочутата италианска салата капрезе с домати и моцарела или на испанската доматена супа гаспачо. Класическа добавка е и към паста и пици.

Важно е също да се знае, че пресните листа имат съвсем друг аромат от сушените - миришат малко на кумарин (бяло кристално вещество с аромат, подобен на ванилията - б.а.), затова е за препоръчване босилекът да се съхранява пресен, дълбоко замразен или увит във влажна хартия в хладилник.

Друг е ароматът му и ако листото е смляно. Затова за салати е добре да се използват пресни листа, а не да се пасират за прочутото италианско песто.

Босилекът се комбинира отлично с балсамов оцет и зехтин в пресни салати, с риган, каперси и маслини. Но дори италианските майстори, които го имат за цар на подправките, не го слагат на месо. За тази цел поръсват с риган.