27 Декември, 2024

Дори италианските майстори, които имат босилека за цар на подправките, не го слагат на месо

Дори италианските майстори, които имат босилека за цар на подправките, не го слагат на месо

Вярно, че в Италия го слагат почти на всичко, но първо - не го смесват с други подправки, и второ, това не означава, че отива на нашата национална кухня. И все пак босилекът върви най-много на зеленчукови ястия - на прочутата италианска салата капрезе с домати и моцарела или на испанската доматена супа гаспачо. Класическа добавка е и към паста и пици.

Важно е също да се знае, че пресните листа имат съвсем друг аромат от сушените - миришат малко на кумарин (бяло кристално вещество с аромат, подобен на ванилията - б.а.), затова е за препоръчване босилекът да се съхранява пресен, дълбоко замразен или увит във влажна хартия в хладилник.

Друг е ароматът му и ако листото е смляно. Затова за салати е добре да се използват пресни листа, а не да се пасират за прочутото италианско песто.

Босилекът се комбинира отлично с балсамов оцет и зехтин в пресни салати, с риган, каперси и маслини. Но дори италианските майстори, които го имат за цар на подправките, не го слагат на месо. За тази цел поръсват с риган. 

Сподели:
Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

Коледна пуйка с манатарки и сини сливи

Ароматната плънка и канапето от нарязано и задушено кисело зеле правят ястието изкусително вкусно

За Коледната трапеза – зимна борания

За Коледната трапеза – зимна борания

Предлагаме ви една по-различна рецепта за постно ястие, което се вписва идеално в празничната традиция на Рождество. Освен, че се готви лесно, то е и много вкусна зимна гозба

Тиквена угодия

Тиквена угодия

Угодия идва от глагола "угаждам" - да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите