Македонска партия в Сърбия: Искаме уважение и представителство в изпълнителната власт

Щастливи сме, че сръбската общност в РСМ ще има своето място в изпълнителната власт, заявяват от формацията

Снимка: архив

Снимка: архив

След победата на ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски и Силяновска-Давкова, най-старата партия на македонците в Сърбия - Демократичната партия на Македония (ДПМ) поздрави с победата лидера на ВМРО-ДПМНЕ. Формацията изрази надежда за получаване на реципрочност в изпълнителната власт, каквато имат представителите на сръбската общност в Македония, след постигнатото сътрудничество със Сръбската прогресивна партия (СПП) на местно ниво.

В поздравителния адрес, изпратен от председателката на ДПМ Мая Гергьовска, се казва, че ДПМ е най-старата македонска партия в Сърбия, създадена през 2004 г. Оттогава до 2017 г. македонците са имали свой член на управителния съвет в парламентарната скамейка в град Панчево, както и първия македонски депутат в Скупщината на Сърбия през 2012-2014 г.

„Според последното преброяване в Панчево живеят 5000 македонци, макар че броят им е много по-голям, това е следствие от отношението и третирането на македонците в Сърбия. Но с историческата победа на партията ВМРО - ДПМНЕ начело с г-н Мицкоски още сега, два дни по-късно, усещам красотата на това да си горд македонец“, каза Гергьовска.

„Важно е да се подчертае, че сме щастливи от факта, че представителите на сръбската общност в РСМ ще имат своето място в изпълнителната власт, като се надяваме на реципрочност и уважение към нас, македонците, като лоялен и братски народ в Сърбия. Трябва да се радваме, че най-накрая направихме първите стъпки в сътрудничество с най-силната политическа партия в Сърбия СПП, като се надяваме, че това ще доведе до подобряване на статута на македонската общност в Сърбия. Към момента всички споразумения се отнасят за сътрудничество на територията на град Панчево, докато във Враня вече имаме наш член на управителния съвет и съветник на кмета“, добави лидерът на ДПМ.