Архимандрит Никанор към самозвани разколници: Всяко оспорване на първенството на Вселенския патриарх е хула срещу 9-я член на Символа на вярата!

С учредяването на Православната църква на Украйна по каноничен начин бе прекратен един разкол, който съществуваше близо 30 години

Архимандрит Никанор

Архимандрит Никанор

Всеки опит на някакви светски лица, било то адвокати, художници или други, да оспорят и да си присвоят вероучителната власт на Св. Синод, е тежко прегрешение срещу Св. Дух

Тезите на адвокатите удивително точно съвпадат с опорките на руската църковна и политическа пропаганда, но и у нас  ще бъде потърсена наказателна отговорност по чл.419А НК на проводниците на путинизма, казва пред Faktor.bg духовникът

Преди два дни Министерство на отбраната осуети опит Военният клуб в София да бъде използван за пропаганда срещу Украйна, ЕС, НАТО и БПЦ. Скандалът възникна около представяне на книгата ,,Българската Църква в предпоследните времена", автори на която са двама адвокати, представящи се и за богослови – Георги и Александър Тодорови. Министър Запрянов пое отговорност и спря провокацията, за която алармираха Атлантическия съвет на България,  платформата „Политически дневник“ и архимандрит Никанор.

Все пак хибридната операция с представянето на спорната книга се проведе на друго място в столицата, а в интернет вече се разпространява видео от представянето й и дебат с вярващи. Авторите твърдят, че дават отговор на въпросите – какво се случва в БПЦ през последните месеци. Верни и почтени ли са скандалните им тези?

Потърсихме отговорите в разговор с архимандрит Никанор, игумен на Черногорския манастир „Св. Св. Кумза и Дамян“.

Интервю на Мая Георгиева

- Архимандрит Никанор, познавате ли тези богослови, запознат ли сте с тезите им?

- Да, запознат съм. Става въпрос за един действащ адвокат и за един несъстоял се художник. И за двамата богословското образование не е основно, но имат претенции, че разбират нещата по-добре от професионалните богослови с научни титли. 

 Известни са в църковната сфера отдавна и то основно като застъпници на връщането на стария календар в Църквата и противници на междухристиянския диалог. Някои съвсем кратичко ги характеризират като обикновени мракобеси, но това ми се струва малко пресилено определение. Просто са объркани хора.

- Можете ли да оборите внушенията им?

- Не само аз, всеки един що-годе грамотен богослов може с лекота да обори всичките им твърдения. И то без да навлиза в дълбочина на сложните им умоплетения. Вижте, истината е проста. Сложна и с много обяснения е лъжата! 

  В Христовата църква винаги е съществувало първенство по чест, свързано с определени привилегии на първия по чест, сред които може би най-важната е правото му да има последната дума при църковни спорове и да приема апелации като най-висша съдебна инстанция в Църквата. Това положение е фиксирано в съответните църковни правила, приети от Вселенските събори и е част от Свещеното Предание на Църквата, което има същия авторитет, както и Свещеното Писание! Опитите да се отрича тази несъмнена истина чрез някаква адвокатска казуистика, приличат на умуването на шопа, който пред клетката на жирафа заявява: "ете такова животно нема!"

  Нема, ама има! През първото хилядолетие това църковно служение - старшинството, е изпълнявано от римския папа, а след 1054г. и до днес, от следващата по старшинство катедра - Константинополската, която за Православната църква се явява първа по чест без равни по привилегии. И ние днес виждаме какви са обективните факти - руският духовник Петър Еремеев подаде апелация пред Вселенската патриаршия, тя беше уважена и той бе възстановен в сан, като в момента е клирик на Пловдивската епархия на БПЦ. Има ли български епископ, или свещеник, който да не признава този факт? Не.

- Защо 19 май 2024 г. се определя от адвокатите-духовници като повратна дата за БПЦ и Св. Синод, какво толкова се е променила с избора на Сливенски владика?

- Вижте, всеки един разкол в Църквата през изминалите 2000 години е започвал след някакъв "повратен момент", след който разколниците вече не са намирали възможност да останат в общение с Църквата. Но това е предхождано от дълъг период на отчуждаване от нея посредством усвояването на не-църковно, еретическо вероучение, или на схизматичен дух. Така че, когато дойде разколът, стават валидни и апостолските слова: "те от нас излязоха, но не бяха наши". Датата 19 май няма да остане с нищо забележителна в българската история, освен с един преврат, извършен преди 90 години. И толкова.

- Случват ли се неща в Църквата без съгласието на Синода, под диктовката на лица, които смятат, че те са Синода?

- Е, в Църквата се случват много неща. И не всичко, което се прави в нея, е от компетенцията на Св. Синод. Уставът на БПЦ разграничава ясно и точно правата и отговорностите на Синода, епархийските митрополити, свещениците и т.н. На мен не ми е известно в Св. Синод да са разглеждани въпроси, касаещи засягане или изземване на неговите компетенции от трети лица.

- Тодорови твърдят, че в момента се създава у нас псевдо църква, силно прегърната с властта, която ще говори за мир, любов, единство?

- Съгласен съм с Тодорови, че в момента у нас те се опитват да създават псевдо-църква, т.е. пореден църковен разкол. Христовата Църква е основана на Петдесетница - това събитие ще отбележим сега в неделя. Неин глава е Сам Господ Иисус Христос и в нея неотлъчно пребивава Светия Дух, който я учи на всяка истина. Църквата е стълб и крепило на истината, на което и портите адови няма да надделеят. Да вметна, че кремълските порти - също. Друга Църква, освен основаната на Петдесетница, и у нас съществуваща под формата на Българска патриаршия, няма и не може да има! И тази Църква е непогрешима по веровите въпроси, каквото и да бълнуват разни адвокатчета! Всеки може да отвори Светото Евангелие и сам ще се увери, че в него Спасителят говори именно за мир, любов и единство? А за какво друго?! Ако тези умници смятат да стават пети и шести евангелисти, и да ни учат на друго евангелие - анатема да бъде!

- Адвокатите-богослови пропагандират, че в момента в България се прави опит да бъде убит Бог, а случващото се било част от идването на Антихриста и второто пришествие?

- Това с опита да бъде "убит" Бог ще го оставя за коментар от специалистите. Ще кажа само, че всичко случващо се от две хиляди години насам е част от идването на антихриста и второто пришествие, както е предсказано в Откровението. Може би тези адвокати са намерили начин да отменят това идване и да опровергаят тайновидеца Йоан? Иначе е ясно, че плашенето с края на света е любим прийом на всяка секта - даже и на нехристиянските. Той и един друг политически сектант и пияница, Медведев, всяка седмица ни плаши с това. Нормалните хора не трябва да обръщат внимание на такива неща.

- Тодорови са категорични, патриарх Вартоломей налага беззаконие, измислял си ролята на вселенски водач и вселенска църква?

- Патриарх Вартоломей нищо не си е измислял, той е 270-ти поред Вселенски патриарх и не прави абсолютно нищо различно от това, което са правили 269-имата му предшественици. Православната църква се нарича Една и Вселенска в самият Символ на вярата и в нея, както казах, винаги е имало първенствуващ епископ. Дори светите Петър и Павел, чиято памет скоро ще честваме, са наречени "първовърховни апостоли". Какво е това според вас, празнословие, или все пак има особен смисъл в това определение?

- Лъжа ли е, че Константинопол е центърът на православието?

- Константинопол е център и люлка на Православната църква такава, каквато ние днес я познаваме. Това е така, защото именно около дадените на Константинополския патриарх от Вселенските събори привилегии се формира църковното противопоставяне срещу претенциите на Рим за господство в църквата. Борбата между тези два престола завършва с окончателен разрив през 1054 г., и точно около Константинопол се групират тогавашните патриаршии, които не желаят да се подчинят на Рим - Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Охридската и Грузинската, както и Кипърската църква. Това са, други няма. Нима Йерусалим води борбата с Рим? Нима Александрия, или Охрид? Константинопол я води и затова той се утвърждава като център на Православието в отличие от римокатолицизма. Голям смях предизвиква използването от страна на уж истински-православните на чисто римокатолически аргументи срещу титлата на Вселенския патриарх от времето на най-ожесточената борба помежду им. Пустите клисурци станаха латинци...

- А какви са тогава амбициите на руснаците, че те са третия Рим и център на православието, а руският език бил езикът на Бог, според владиката на Ловеч?

- Ако руският език е езикът на Бог, как тогава "Бог е българин"? Вижте, руската църква е била една от най-скромните и смирени поместни църкви, изкарала повече от половината си история като обикновена митрополия на Вселенската патриаршия, по-точно 90-та по ранг. Това е почти половин хилядолетие между 988 и 1448 г. Забележете, че нашата Българска църква пребивава в подобно положение едва 57 години, между 870 и 927 г., след което е провъзгласена за самостоятелна Патриаршия - шестата поред тогава. Но с политическото издигане на Московското царство и превръщането му в Руска империя се налага и откраднатият от българите наратив за "Третия Рим", съответно руската държава започва борба срещу Вселенския престол, за да го отслаби, разклати и събори, и на негово място да издигне Московската катедра. С отделни кратки прекъсвания това е лайтмотива на московската църковна политика вече 300 години. Но се вижда, че не е такава Божията воля и колкото повече църковна Москва се старае да навреди на Вселенската патриаршия, толкова повече авторитетът на последната нараства. Някой помни ли кога за последен път е прибягвано към Константинопол за апелация? А сега, само през последните две години, десетки свещеници от цял свят се обърнаха с такива молби и бяха възстановени в сан, като нито една поместна църква, с изключение на Руската, не възрази срещу това! Такива са фактите, каквото и да шикалкавят адвокатчетата.

- Но те твърдят, че Иисус бил вселенският патриарх и никой нямал правото да си присвоява тази титла?

- Е, в Евангелието пише също така и никого да не наричаме свой отец, но в църквата точно по този начин се обръщаме към всеки един духовник. Хайде да не се подвеждаме по евтини адвокатски похвати.

- Тодорови са категорични, че има ясни канони, които забраняват на Вартоломей да възстановява в сан чужди духовници отлъчени от църквата и да признава незаконно църкви и да издава Томос?

- Те, ако искат, могат да ви обявят за амермумн на сарацините, или за главен прокурор на републиката, но от това нищо не следва! Каноничното право не е като търговското право. Какво може и какво не може да прави Вселенския патриарх - го решава Църквата на свои събори. И тя го е решила вече! Единствена от всички поместни църкви автокефалии дава само Вселенската патриаршия, и тя има властта и да ги отнема ако е необходимо. Независимо дали на нас това ни харесва или не - такива са фактите, това е Свещеното Предание!

- Хората на които опонирате внушават, че създаването на нова Украинска православна църква, с предстоятел Епифаний е отключила разкола в православието?

- Каноните са създадени с цел да лекуват рани и да решават конфликти, а не да отварят рани и да създават проблеми. С учредяването на Православната църква на Украйна по каноничен начин бе прекратен един разкол, който съществуваше близо 30 години и имаше десетки милиони последователи! Това беше едно епохално събитие, което заедно с решаването на македонския църковен въпрос, може би ще даде основание патриарх Вартоломей да остане в историята с прозвището "Велики". Ако някой е недоволен от това негово решение и е готов да направи нов разкол, той ще си понесе последствията и в този век, и в бъдещия! Аз само искам да напомня, че зачатъци на разделение видяхме още през 2016 г., при опитите да бъде саботиран Всеправославният събор - а това е няколко години преди даването на украинската автокефалия. Така че, изводите си правете сами.

- Наричат икуменизма главната ерес, а Вартоломей неин проводник и изразител?

- Ще бъда кратък. В Православната църква вероучителната власт принадлежи изключително на събора на епископите. В поместните църкви това най-често е техния Синод. До този момент нито един Синод на нито една поместна църква не е определил икуменизма като ерес. А ви напомням, че Църквата е непогрешима! Всеки опит на някакви светски лица, било то адвокати, художници или други, да оспорят и да си присвоят вероучителната власт на Св. Синод, е тежко прегрешение срещу Св. Дух, еднакво с бунта на Датан и Авирон срещу Мойсей в Стария завет. Ние помним как завършва той - земята се отваря и ги поглъща! Същата участ ще постигне всеки, дръзващ да посегне на вероучителните прерогативи на Св. Синод и да определя въз основа на своя лукав ум кой бил еретик, кой бил разколник, и т.н. Внимавайте!

- Вярно ли е, че Критският всеправославен събора, на който България не присъства, а Русия се оправда с нас бил събор на ереси и еретици?

- Такова твърдение може да излезе само от устата на разколник и еретик! На Критския събор присъстваха 10 от всичко 14 (тогава) поместни църкви и решенията му еднозначно получиха църковна рецепция. Макар и да не се яви на Събора, и да не прие всички негови решения, Българската патриаршия е в пълно евхаристийно общение с участвалите 10 поместни църкви. Може ли да се съгласим, че нашата църква се намира в общение с еретици? Разбира се, че не! А пък тези, които правят такива внушения, а остават част от БПЦ, сами изобличават себе си в нечестие.

- Тодорови твърдят, че не са ничии агенти, а книгата им се появява за да прогледнат вярващите и да получат истинския отговор на проблемите?

- Може и да не са агенти, може и да са обикновени полезни идиоти, не знам... Но е очевидно, че тезите им удивително точно съвпадат с опорките на руската църковна и политическа пропаганда, и именно това накара ръководството на МО да им откаже достъп до Военния клуб. Книгата им няма да даде никакви отговори на вярващите, а ще ги обърка и фанатизира, довеждайки някои от тях дори до психоза. Посочих ви вече - нито една поместна църква, нито даже Московската патриаршия, не оспорва титлата и прерогативите на Вселенската патриаршия. Спорът между Москва и Константинопол по украинския въпрос не е дали последният има тези правомощия, а дали правилно и канонично ги е приложил в конкретния случай. Осъзнавате ли разликата? Тези двамата разколоучители събират една тълпа в зала, като правят сектантите, и я надъхват с ненавист срещу каноничната църква и нейните предстоятели, като сугестират в съзнанието на жертвите си паралелна реалност. Идете в Пловдив и ще видите отец Петър Еремеев от плът и кръв, възстановен в сан и служещ в църква. В съзнанието на тълпата от залата обаче това няма да е истина... Ще трябва сериозен специалист!

- Авторите на  "Българската Църква в Предпоследните времена" декларират, че в случая не става дума за политика, а за Христос, за истината и правия път - какво се крие зад тези клишета и общи фрази?

- И дяволът в рая е декларирал, че е загрижен за доброто на Адам и Ева, но накрая видяхме какво стана. Спасителят ни учи да съдим не по думите, а по делата. Тези господа не са оригинални. Всичките им внушения са взети от богатия арсенал на гръцките старостилни разколници. Но нека да видим делата на последните: разделени са на десетки "истинно-православни църкви", които се ненавиждат и се анатемосват една друга. Това ли искаме да се случи и с БПЦ?!

- Говорят за нов църковен събор, от 16 години не бил свикван, а дума не казват за старият патриарх Неофит и синодът носят главната отговорност за това?

- Църковен събор ще бъде свикан. Техните представители на него обаче ще бъдат незначително малцинство, ако въобще бъдат представени.

- Чувал ли сте за някаква всенародна анкета, според която вярващите искали за патриарх Гавриил Ловчански и или Даниил Виднски?

- Да, видях я. "Всенародно" в нея са се включили по-малко от 2000 души. Каква е волята на останалите четири милиона и половина православни българи обаче не знаем. Независимо какво искаме аз, вие, или участниците в разни анкети, за патриарх ще бъде избран този, който получи мнозинството от гласовете в неделя, на 30 юни.

- Тодорови обявяват, че в Украйна се извършва геноцид и гонение на православните християни, но за тях такива са само послушниците на Московската патриаршия?

- Да, в Украйна се извършва геноцид и гонение на православните християни от страна на руските окупатори. На Путин вече беше издадена международна заповед за арест за престъпления срещу човечеството, ще го последват и други. Убеден съм, че и у нас на мнозина ще бъде потърсена наказателна отговорност по чл.419А НК.

- Как ще коментирате, че в два часа и половина дискусия нито една дума няма за жертвите в Украйна, за невинните, за агресора и насилника, кой е той – на езика на Христос и на Бог ли говореха тези светли личности?

- Събитието беше по същество поредна руска хибридна операция, така че темата за невинните жертви от руското нахлуване в Украйна е неудобна за организаторите. Освен това те, заедно с останалите си заблуждения, следват Дугин в неговата характеристика на войната като "свещена" и нравствено оправдана. Мисля, че поне единият от двамата го е заявявал неколкократно. Тук вече думата според мен има Прокуратурата.