Д-р Валентин Янев в „оПозиция“: Белград претопля тезата за "шопска" нация, а София мълчи (видео)

Д-р Валентин Янев, 8 ноември, Ден на Западните покрайнини, оПозиция, Горан Благоев, Сърбия, шопска нация, Босилеград

Д-р Валентин Янев, 8 ноември, Ден на Западните покрайнини, оПозиция, Горан Благоев, Сърбия, шопска нация, Босилеград

 България много внимателно трябва да наблюдава какво се случва в Сърбия, защото с идеята си за безрезервна подкрепа за членството на западната ни съседка в ЕС може да се окаже, че вкарваме в общността троянски кон, който се храни от Русия и Китай.  Това казва в „оПозиция“ с Горан Благоев в Деня на Запдните покрайнини родолюбецът в-р Валентин Янев.

    Той е категоричен, че  Белград продължава да претопля тезата за "щопска" нация от двете страни на границата, което означава претенции към хората, които живеят чак до Самоков и Ихтиман. Държавата ни не бива да подценява подобни тези, защото утре може да се изправим пред проблем, опасен колкото македонизирането от времето на Тито. 

    Безпокойство буди фактът, че от няколко години България мълчи за опасния рудодобив в района на Босилеград, който не само, че съсипва природата от двете страни на границата, но и нанася тежки поражения върху човешкото здраве. Логично е да се запитаме, кой у нас също има интерес да не се говори по тази тема. Сериозен проблем е голямото забавяне при издаване на българско гражданство за българи от Западните покрайнини, които официално са признати за национално малцинство и проблемът с техния български произход е ясен. Не разбираме кой в София стопира административно този процес, казва активистът на Граждански комитет „Западни покрайнини“. 

     Според него въпрос на дълбинен правно-политически анализ е дали България не трябва да поиска същото за българите от Царибродско и Босилеградско, което Сърбия иска за своите в Северно Косово - да създаде асоциация на 12-те сръбски общини там. Това означава възможност за по-особен статут за някогашните ни Западни покрайнини - известна политическа и общинска автономия, която ще обособи българите в сръбската държава, още повече, че мнозинството от тях са с български паспорти - т.е. те са граждани и на ЕС, смята Янев.

Чуйте цялото интервю: