Осман Октай: Няма политическо представителство, което да изпълни исканията на протеста - изборите ще са през ноември, догодина ни очакват нови

Румен Радев ще е следващият президент

Осман Октай

Осман Октай

Докато Ахмед Доган е жив, няма кой да преговаря повече с ДПС

Без лустрация на Държавна сигурност и на комунистическите кадри, няма как да има демокрация, казва пред Faktor.bg политическият анализатор и бивша дясна ръка на Ахмед Доган

Интервю на Васил Василев 

- Г-н Октай, ще подаде ли оставка правителството?

- Бойко Борисов ще хвърли оставка. Колкото повече се бави, толкова повече губи. Т.нар. патриоти рекетират премиера и до последно ще се опитат да драпат да изкарат мандата си, защото знаят, че нито Валери Симеонов, нито Красимир Каракачанов, нито Веселин Марешки и Волен Сидеров ще влязат  в следващия парламент. Залогът обаче са Бойко Борисов и ГЕРБ. Ако днес премиерът има 70 мандата, то след 2 седмици те ще са 50. 

- Готови ли са хората от площадите за нова алтернатива,  социолози дават 37% одобрение за Слави Трифонов? 

- В момента има много голяма емоция на улицата. В такива моменти социологическите проучвания никога не са точни. Като стартира предизборна кампания и избирателите знаят, че трябва да гласуват отговорно в тази екстремна ситуация, нещата се променят. В днешните протести има много емоция, но и много насъбран гняв в младите хора и в техните родители. Тези хора платиха много висока цена за вярата си през 1991-1992 г. в лидерите на СДС, че ще защитят пазарната икономика. Но късно разбраха, че са излъгани и са гласували за формации, които са обслужвали мутренския модел на Андрей Луканов. Затова днес, когато са на прага на пенсиониране, тези граждани осъзнават, че са работили и в сивия сектор на приватизацията. От там идва и тяхната лична драма. Оказва се, че нямат достатъчно трудов стаж и не са  получавали сериозни осигуровки. Драмата на протестите днес няма нищо общо със стачкуващите срещу Андрей Луканов и Жан Виденов. Тогава хората излязоха с тенджерите, защото магазините бяха празни и бяха на купонна система. След това финансовата система рухна при Жан Виденов, а доларът стана 3000 лева. В момента виждаме как рухна лъжата на кръглата маса за плавен преход към демокрация. Младите хора показаха, че у нас управляват мафията, групировките и безправието за сметка на гражданските права. 

- Кои са формациите, които печелят от протестите? 

- От кръглата маса досега имаме 2 политически партии, които са постоянно в парламента. Всички други формации са като „присъдружно създадени“. Тези две формации те употребяват, а след това – изчезваш. Говоря за ОДС, СДС и НДСВ. Сега това ще се случи и с ГЕРБ. БСП само си е сменила абревиатурата, но се гордее със своите престъпления и с миналото си. За жалост, не се изучава в учебниците за тоталитарния период след 1945 г., както и за прехода след кръглата маса. Младите хора знаят твърде малко за тази история. Много голяма част от тях не знаят за жертвите на комунизма, за гробовете на интелектуалците и за национализацията на имотите на горяните. Тези неща тепърва привличат вниманието на хората. Не е случаен и фактът, че на протестите на БСП имаше хора с тениски с лика на Сталин, както и че се превъзнасят паметниците на Тодор Живков. Сред възрастното население има разочарование от демокрацията и носталгия по миналото. Стигна се до това, че демокрацията ни се мутризира и отврати хората от общинско до национално ниво. Комунистическата партия оцеля, благодарение на модела „Ахмед Доган“ и турското крило на ДПС. След убийството на Илия Павлов, като финансово гуру на празния стол до Ахмед Доган беше поставен Делян Пеевски. 

- Каква е ролята на външните сили у нас сред протестиращите?

- България един ден ще се превърне като врата на НАТО за Черно море, като важна логистика на Балканите, след разочарованието от Турция. Това предполага да бъде защитен тилът на Балканите чрез България и Румъния от вражеско влияние. Дори съм убеден, че Васил Божков се е договорил със западните служби за извършените си престъпления. В момента в най-сложна е ситуацията с моделът „Доган“. Дори участието на т.нар. патриоти не успяха да възстановят имиджа му. Той до толкова рухна, защото беше сянка на това правителство. 

- Ще бъде ли „шарен“ и фрагментиран следващият парламент? 

- Хората не са доволни от институциите и от безправовата държава. Хората искат страна от европейски тип. Иван Гешев неминуемо ще подаде оставка, защото влезе в много голям конфликт. В момента прокуратурата ни прилича на орган, който може да прави каквото си иска. Да посочва преди съда кой е виновен. Всичко това постави Иван Гешев, цялата прокуратура и България в много сложна ситуация пред света. Той ще бъе изправен пред много сложна ситуация, в която трябва да реши дали ще запази модела „Доган“, или Бойко Борисов ще бъде „жертван“. 

- Може ли Корнелия Нинова да се превърне във фактор на предстоящи предсрочни избори? 

- Корнелия Нинова няма да бъде фактор следващата година. Видяхме, че както има агресия срещу модела „Доган“, така Даниела Дариткова и Корнелия Нинова бяха освиркани от протестиращите. Те са срещу всички системни партии. Затова и протестите не могат да бъдат яхнати нито от Мая Манолова, нито от Христо Иванов или ген. Атанас Атанасов. 

- До кога ще продължи политическата криза? 

- Аз съм убеден, че до края на ноември ще има избори. Тогава ще влязат 5 политически партии с изравнени резултати. ГЕРБ – с 50-60 мандата, БСП – по същия начин, Слави Трифонов ще има 30-40 депутати, колкото ще имат „Демократична България“ и ДПС. Тогава тези формации ще бъдат поставени на такъв политически тест, все едно са на държавен изпит пред протестиращите. Никой няма да смее да седне с другия на масата на съглашателството. 

- Т.е., този път няма да има т.нар. „златен пръст“? 

- Не, ГЕРБ ще имат с няколко гласа по-малко от другите и няма да може да реализира мандат. Ще върнат мандата. БСП ще го вземе, но и те няма да го реализират. Това, което говорят много хора, че изборите са лошо нещо, само се връщат към миналото и работят за настоящата мутренска олигархия. Когато Румен Радев предостави мандата на демократите, и те ще го върнат, защото не вярвам да го връчи на ДПС или на Слави Трифонов. Следващите политически формации ще се оформят през този „тест“, тъй като на 15-и януари следващата година парламентът пак ще се събере и хората ще са на улицата също. Няма нищо драматично, че управлява служебно правителство под контрола на улицата. Президентът Румен Радев не може да си позволи солови изпълнения. 

- Ще успее ли Румен Радев да влезе в изпълнителната власт? 

- Румен Радев ще е следващият президент, както вървят нещата. Но чак през юни 2021 г. младите хора ще започнат да си изработват свое политическо представителство от автентични млади лидери. Аз съм щастлив, защото тези млади хора споделят мислите ми от 2 години – що е това демокрация и независимост на институциите. Чак сега те разбират, че докато няма лустрация на Държавна сигурност и на комунистическите кадри, няма как да има демокрация. Сега следва изчистване и лустрация на мутрите. Днес няма политическо представителство, което да изпълни исканията на протеста. 

- Къде остана Георги Първанов, защо вече не е в онази активна позиция, в която сме свикнали да го виждаме? 

- В момента в БСП тече преврат. Георги Първанов изчезна в момента, в който влезе в коалиция с Реформаторския блок и ГЕРБ. Защо изчезна царят и НДСВ? Защото също влезнаха в коалиция с комунистите. ДПС работи тихо и отзад, защото както се представят, че са проНАТО, така и работят с комунистите и с мафията. Ахмед Доган беше скрит като дразнител и започнаха да се показват мъжки секретарки. Сега тези, които управляват ДПС ще търсят вариант как да извадят Доган от тази сложна ситуация. Докато Ахмед Доган е жив, няма кой да преговаря повече с ДПС. За да могат да изчистят образа на Доган, след Борисов могат да хвърлят на вълците и самия Пеевски. След това да се каже, че видите ли – това, което е правил Пеевски, не го е знаел Доган.